facebook

Як повноцінно розвивати дитину з особливими освітніми потребами в звичайному класі

Як повноцінно розвивати дитину з особливими освітніми потребами в звичайному класі

Питання всебічного розвитку та адаптації дітей з особливими освітніми потребами почало все частіше підійматися на найвищих рівнях. Фундаментальне рішення у сфері інклюзивного навчання було ухвалено 28 липня.

Кабмін затвердив зміни до Порядку організації діяльності інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти.

Проєкт постанови, який ухвалили без змін, можна проглянути на сайті уряду (пункт 4.20).

Головні зміни:

  • введено поняття “рівні підтримки” – обсяг тимчасової або постійної підтримки в навчанні дітей, які цього потребують;
  • введено поняття “ресурсна кімната”. У дошкіллі це частина кімнати (зона), призначена для розвитку дітей з ООП, гармонізації їхнього психоемоційного стану та психологічного розвантаження, а також для групових та індивідуальних психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять;
  • ще раз закріплено обов’язок садка створити інклюзивну групу, якщо із заявою звернулися батьки або інші законні представники дитини з ООП;
  • змінено кількість дітей з ООП, які можуть бути в інклюзивній групі (залежно від рівня підтримки, якого потребує дитина):

– не більше 1 дитини, яка потребує 4-5 рівнів підтримки;

– не більше 2 дітей, які потребують 3 рівня підтримки;

– не більше 3 дітей, які потребують 2 рівня підтримки;

– якщо у висновку про комплексну оцінку не вказано рівня підтримки (наприклад, це висновок старого зразку), дитина розподіляється в інклюзивну групу з огляду на рекомендації команди психолого-педагогічного супроводу цієї дитини та складність порушень;

Чтайте також:  Чи можуть батьки бути асистентом дитини в інклюзивному класі?

– підтримку першого рівня можуть надавати за рішенням керівництва садка: для цього потрібне оцінювання команди психолого-педагогічного супроводу або ІРЦ;

  • запропонована форма для складання індивідуальної програми розвитку (ІПР);
  • за рішенням команди психолого-педагогічного супроводу, індивідуальну програму розвитку можна складати на літній період;
  • індивідуальний навчальний план (ІПН) складається не тільки для дітей з інтелектуальними порушеннями, а і для дітей, які потребують першого рівня підтримки, та всіх інших, яким за рішення інклюзивно-ресурсного центру це потрібно.

Враховуючи ці зміни, зараз багато навчальних закладів почнуть шукати додаткові навчальні пристрої, для дітей з особливими потребами.

До цього списку можуть потрапити: різноманітні комунікатори, таблиці, пісочниці, інтерактивна підлога, інтерактивний стіл.

Якщо більшість цих приладів добре знайома, то інтерактивний стіл викликає більше запитань ніж відповідей. Що це таке? Навіщо? Де його можна використовувати? І головне, який результат очікувати від його використання?

Інтерактивний стіл – це мультимедійна система на базі 32” сенсорного екрану. В основу роботи якої покладений принцип “навчайся граючись”. Через взаємодію з сенсорним столом дитина пізнає оточуючий світ та себе.<

Технологія мультисеносрного розвитку визнана найефективнішою в корекційно-розвиваючій роботі. Усе через активну роботу над дрібною моторикою.

Чому провідні спеціалісти та заклади віддають перевагу роботі саме з інтерактивним столом?

Чтайте також:  Чи можуть батьки бути асистентом дитини в інклюзивному класі?

Все просто. Він поєднує в собі роботу відразу з декількома аспектами розвитку: моторика, асоціація та візуалізація. До того ж, являється трендовим приладом у сучасному світі. Якщо дитина звикає працювати з сенсорними приладами, вона без остраху взаємодіє з ними у соціумі.

Та успіх навчання з сенсорними технологіями залежить від програмного забезпечення. В комплекті з інтерактивним столом INTBOARD поставляється набір додатків  INTBOARD JOY “Інклюзія”.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Вона складається з 84 додатків, що розділені за 6 категоріями. 3 психічні процеси – мовлення, мислення, сенсорика та 3 освітні галузі – математика, оточуючий світ, творчість.

Завдяки яскравому наповненню та звуковому супроводу процеси сприйняття та запам’ятовування працюють активніше. Ігри типу, “що зникло?” допомагають дитині розвивати увагу. Додатки для пошуку відповідностей формують у дитини візуальні та асоціативні зв’язки між різними предметами. Такі завдання допомагають побудувати нові нейронні зв’язки та покращують мозкову діяльність. “Спіймай муху” – одна з найулюбленіших ігор як дітей, так і викладачів. Вона допомагає тренувати швидкість реакції та просторову координацію у дитини з особливими освітніми потребами.

Ігри на повторення звуків та аудіосупровід інших навчальних додатків дозволяють дитині отримати більш чітке та конкретне уявлення про звуки і вже самостійно намагатися їх відтворювати.

Чтайте також:  Чи можуть батьки бути асистентом дитини в інклюзивному класі?

Погляньте на досвід роботи лікаря-логопеда з дитячим інтерактивним столом. Погоджуєтесь з думкою?

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




І, мабуть, одна з найважливіших переваг використання інтерактивного столу для розвитку дітей з особливими потребами – це те, що він сприяє соціалізації та колективній грі. Для таких діток характерним є замкненість, а цікавість до яскравого столу змушує їх перебороти страх комунікації і почати гратися колективно. Діти вчаться знаходити спільну мову, допомагати один одному і водночас досліджують світ.

Важливо відзначити, що під час використання такого комплексу: інтерактивний стіл та програмне забезпечення “Інклюзія” покращується процес соціальної взаємодії між дитиною та оточенням. Через взаємодію з сенсорним екраном, на практиці моторика дитини стає активнішою. Зазнає позитивних змін мовленнєвий апарат, розвивається словниковий запас та з’являється розуміння слів та процесів.

Інтерактивний стіл з набором програмних додатків INTBOARD JOY “Інклюзія” – це комплексне рішення для організації повноцінного дитячого куточка для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

Джерело.


Повернутись вверх