facebook

Вартість навчання в університетах Польщі: скільки коштує освіта в Європі

Отримати вищу освіту в сусідній країні можна і безкоштовно.

 

Протягом останніх років збільшується кількість випускників українських шкіл, які їдуть за кордон: вартість навчання в університетах Польщі залежить як від обраного вишу та фаху, так і від мови навчання. Утім, є категорія абітурієнтів, які можуть вступити до навчального закладу і навчатися безкоштовно.

ТСН.ua зібрав інформацію про здобуття освіти у вишах Польщі та вартість навчання.

Ягеллонський університет
Навчання в університеті переважно польською мовою, але є англомовні програми. Для вступу необхідно внести реєстраційний внесок – 100 злотих.

Вартість навчання (за весь бакалаврат):

нейробіологія – 19 500 злотих
філологія – 26 700 – 39 600 злотих
астрологія – 18 600 злотих
математика – 18 000 злотих
право – 23 200 злотих
міжнародні відносини, журналістика – 24 600 злотих
нацбезпека – 30 000 злотих
Вроцлавська політехніка
Навчання відбувається і польською, і англійською мовами. Крім того, діють літні курси навчання мови для іноземців. Для вступу необхідно внести реєстраційний внесок – від 85 до 150 злотих.

Вартість навчання (за рік):

архітектура – 2 500 євро
будівництво – 2 500 євро
біотехнології – 2 500 євро
робототехніка – 2 500 євро
кібербезпека – 2 500 євро
електроніка – 2 500 євро
телекомунікації – 2 500 євро
авіація, космонавтика, транспорт 2 500 євро
Університет Адама Міцкевича
Спеціальності викладаються польською мовою, але є бакалаврські програми англійською та німецькою. Реєстраційний внесок становить 85 злотих.

Чтайте також:  Не хочеш гарно вчитися – підеш у ПТУ, як знецінити саму ідею профільної школи

Іноземці, які навчаються на денній формі навчання польською мовою, починаючи від 2021/2022 навчального року, платять семестровий внесок у розмірі 3000 злотих. Ця вартість стосується усіх доступних дисциплін. Зокрема, це біологія, філологія, політологія, соціальні науки, журналістика.

Варшавський університет
Викладання у виші відбувається як польською, так і англійською мовами. Реєстраційний внесок складає 80 злотих.

Вартість навчання (за рік):

біоінформатика – 3300 євро
біологія – 4200 євро
журналістика і медіадослідження – 3000 євро
інформатика – 3300 євро
математика – 3300 євро
філологія – 4000 євро
право – 2000 євро
економіка – 2200 євро
Варшавський політехнічний університет
Навчання у виші безкоштовне для тих, хто має карту поляка, або рівень володіння мовою С1. Іншим за навчання доведеться платити. Крім того, є реєстраційний внесок розміром 200 євро.

Вартість навчання (за рік):

комп’ютерні технології – 4200 євро
архітектура – 4000 євро
автомобільна мехатроніка – 3100 євро
будівництво та цивільна інженерія – 4000 євро
системи телекомунікації – 4200 євро
Лодзький університет
Здебільшого навчання ведуть польською мовою, але є також можливість вибрати одну з кількох програм англійською. Вступний внесок – 120 євро.

Вартість навчання (за рік):

інформатика – 1250 євро
міжнародні відносини – 1250 євро
економіка – 1250 євро
нанотехнології – 1250 євро
менеджмент – 1250 євро
Чим приваблює освіта в Польщі українців
Щороку в польських університетах зростає кількість іноземних студентів: наразі в навчальних закладах сусідньої країни їх понад 82 тис. Найбільше серед них українців – близько 45%.

Чтайте також:  Для студентів все радикально зміниться: Рада ухвалила новий закон – доведеться змиритися

За словами фахівців, навіть карантинні обмеження не вплинули на бажання молодих українців їхати за кордон на навчання. “Польща зі свого боку робить виключення, для осіб, що вступають на навчання до польських університетах. Це ринок. Мотивація переважно одна – отримати освіти і залишитися жити в країні ЄС. Молоді люди, які їдуть до закордонних вишів, перш за все обирають нову країну для проживання, а не отримання освіти в європейській країні. Тут головна мотивація”, – розповів ТСН.ua експерт із питань освіти Андрій Черних.

Важливим є те, що деяка категорія абітурієнтів має можливість отримати вищу освіту в Польщі безкоштовно. Йдеться про тих, хто має карту поляка, громадян інших країн Євросоюзу чи власників карти сталого побиту.

Крім того, цього року в законодавстві відбулися деякі зміни щодо вступу іноземців. Вступники, які мають сертифікат Державної комісії з сертифікації знань польської мови, який підтверджує володіння мовою на рівні С1 може претендувати на безкоштовне навчання у будь-якому державному навчальному закладі.

Також у Польщі є виші, які самі ініціюють безкоштовні навчання. Зокрема, це Варшавські політехніка і Лодзька політехніка.

Вища освіта за кордоном популярна серед українських абітурієнтів, хоч вартість навчання в університетах Польщі значно вища, ніж в українських. Оплата за навчання або у злотих (курс: один злотий – понад 7 гривень), або у євро. Утім, вища освіта може бути і безкоштовна для деякої категорії вступників. Саме тому чимало українців користуються такою можливістю, аби отримати європейську освіту.

Чтайте також:  Вступити стане легше, а частину ПТУ ліквідують: у МОН розкрили деталі реформи профільної середньої освіти

Джерело.


Повернутись вверх