facebook

Важливо затвердити стратегію розвитку інклюзивної освіти: Сергій Шкарлет про плани на 2021–2031 роки

Одне з пріоритетних завдань соціальної політики держави – захист прав дітей з особливими потребами на здобуття якісної освіти, зазначив очільник МОНу.

Інформує Всеосвіта.

Затвердження Національної стратегії інклюзивної освіти на 2021–2031 роки є дуже важливим. Про це наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет під час Партнерського форуму «Освіта України 2021: стратегічні цілі та пріоритетні напрями»:
Одне з пріоритетних завдань соціальної політики держави – захист прав дітей з особливими потребами на здобуття якісної освіти шляхом створення  інклюзивного простору в закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та забезпечення доступу до цих закладів.
Крім того, очільник МОН, поінформував про напрями діяльності МОН у сфері інклюзивної освіти впродовж минулого року. За його словами у 2020 році, з бюджету було вперше профінансовано закупівлю обладнання для спеціальних шкіл та навчально-реабілітаційних центрів на суму 45 млн грн:
Придбали майже 700 комплектів сучасних світових методик для інклюзивно-ресурсних центрів на суму 97 млн грн та понад 13,3 тис. підручників шрифтом Брайля – 24 млн грн.
Очільник МОНу підкреслив, що сегмент інклюзивної освіти зростає, відповідно діти повинні отримувати рівний доступ до якісної освіти. Отже, задля підтримки дітей з особливими освітніми потребами держава запровадила субвенцію, яка цього року становитиме 504 млн грн.

Чтайте також:  Чи можуть батьки бути асистентом дитини в інклюзивному класі?

Серед важливих завдань Міністерства на поточний рік Сергій Шкарлет підкреслив затвердження Стратегії розвитку інклюзивної освіти, проєкт якої розробили співробітники МОН у 2020 році:
Важливе завдання на поточний рік – затвердження Національної стратегії розвитку інклюзивної освіти на 2021–2031 роки. Така Стратегія покаже трансформацію мережі спеціальних закладів та надасть змогу відпрацювати механізм запровадження диференційованого підходу забезпечення інклюзивної освіти.
Довідково.

В Україні функціонує 635 інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ), 43% шкіл мають інклюзивні класи (18 687 класів), де навчається 25 078 учнів. Забезпечено безперешкодний доступ для осіб з особливими освітніми потребами в 11 775 закладах загальної середньої освіти. Збільшено кількість ставок  асистентів вчителя – 17 215 асистентів.

Джерело.


Повернутись вверх