facebook

В умовах карантину найбільше постраждала середня освіта — Бабак

Про готовність до дистанційної освіти, компетентність майбутнього міністра та найближчий курс реформи освіти.

В інтерв`ю «Радіо Свобода» Сергій Бабак, голова парламентського комітету з питань освіти та науки, представник партії «Слуга народу» розповів про реальну ситуацію з дистанційним навчанням та міністром освіти.

Дистанційна освіта не може замінити очну і для мене це очевидно. Вона [дистанційна освіта] може бути додатковим інструментом в якихось надзвичайних випадках, припустімо, коли дитина захворіла чи з інших причин пропустила школу, – коментує Бабак.

Також Сергій заявляє, що форма дистанційного навчання має зовсім інші методи викладання, аніж очна і ще не готова технологічно для її повноцінного впровадження в освітній процес. Хоча в умовах карантину це, принаймні, вихід і він чи не єдиний.

Якщо у вересні дітям заборонять іти до школи, що робити? Взагалі нічого не робити? Тоді, може, все ж таки, дистанційна освіта? Це хоч якийсь елемент доступу до знань. Я розумію, що не всі діти цим скористаються, що це питання соціалізації, роботи в команді та ще багато чого, що дає справжнє очне навчання, але це [дистанційна освіта] може бути виходом насправді. Ніхто ж не знав, що на нас усе це звалиться, – доповнює Сергій Бабак.

Також в інтерв`ю мова йшла про реформи. За словами голови парламентського комітету з питань освіти та науки, система освіти є дуже інертною. Залучена велика кількість людей: близько 1 млн людей працює і 5 млн навчається. Тому треба бути дуже обережним і продовжувати реформи, в жодному разі не зупиняючи її в цілому. Бабак вважає, що при скасуванні будь-якої масштабної реформи буде втрачено довіру спільноти щодо наступних кроків політиків.

І все ж таки для продовження реформи необхідний потужний міністр. Бабак говорить:

Після призначення т.в.о. міністра освіти ми вже не поспішали й витратили дуже багато часу на обговорення кандидатури на посаду міністра. Я пропонував призначити Любомиру Мандзій, бо будучи т.в.о. вона показала свій фаховий рівень. Якщо на її каденцію, як тимчасово виконуючої обов`язки припав карантин і ми з цим, в принципі, впорались, то вважаю вона має обіймати посаду міністра. А ще в умовах, коли йде реформа середньої освіти, на мої переконання міністром має бути людина, яка спеціалізується саме на середній освіті, ким, на мій погляд, і є Любомира.

Профільний комітет провів багато співбесід з різними кандидатами. Зокрема, кожен мав годину для запитання і до Сергія Шкарлета. Бабак зізнається:

Шкарлету задавали різні запитання: і щодо планів, і щодо конкретних больових точок, щодо тактичних планів, щодо ЗНО. Він відповідав на усі запитання, та чи задовольнили відповіді членів комітету – не знаю. Під час прийняття рішення голоси розділилися.

Чтайте також:  Нова реформа освіти — від чого залежить, чи закриють школу в селі

Джерело.


Повернутись вверх