facebook

Учні 4 класів з 2025 року проходитимуть ДПА за завданнями УЦОЯО

Учні 4 класів з 2025 року проходитимуть ДПА за завданнями УЦОЯО

Державна підсумкова атестація для 4 класу передбачатиме не лише тестову, а й усну частину

В Україні планують з 2025 року проводити державну підсумкову атестацію для 4 класів за матеріалами, розробленими Українським центром оцінювання якості освіти, які міститимуть тестову й усну частину.

Про це повідомила директор УЦОЯО Тетяна Вакуленко у студії Ukrinform TV, коментуючи питання оцінювань українських школярів.

За її словами, такі проміжні оцінювання заплановані відповідно до Стратегії освітніх оцінювань до 2030 року, що була розроблена ще в 2016 році.

Наразі Український центр оцінювання якості освіти працює над матеріалами для пілотного оцінювання четвертокласників у наступному році.

«Це буде невеличка вибірка в дві тисячі учнів. Ті заклади освіти, які з нами погодяться працювати, проведуть оцінювання з математики та української мови, яке ми їм запропонуємо. Потім ми будемо аналізувати, наскільки наші інструменти – тести, запитання – адекватні для вибірки, наскільки вчителям комфортно їх у класі опрацьовувати, наскільки це багато часу займає», – пояснила Вакуленко.

Також вона зазначила, що ДПА для 4 класу передбачатиме не лише тестову частину, а й усну.

«Адже для людини будь-якого віку важливо не лише обирати з наданих варіантів відповідей, а й самостійно конструювати якусь відповідь, її озвучувати, відстоювати свою точку зору. Взагалі цю точку зору сформулювати, потім її озвучити, і потім ще відповісти на запитання щодо тієї чи іншої точки зору», – прокоментувала директор УЦОЯО.

Чтайте також:  З 1 вересня 2024 року у перших класах не може бути більше ніж 24 учні

За результатами експерименту в УЦОЯО планують відкоригувати всі матеріали, що будуть напрацьовані для пілотування, для того щоб з 2025 року всі заклади освіти мали таке оцінювання для 4 класів.

Джерело.


Повернутись вверх