facebook

Категорії освітніх труднощів в учнів з ООП та рівні підтримки в інклюзивних класах: проєкт МОН

Освітні труднощі – це труднощі у навчанні, які впливають на процес здобуття освіти та рівень результатів навчання дітей
Інформує Всеосвіта.

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження категорій (типології) освітніх труднощів у осіб з особливими освітніми потребами та рівнів підтримки в освітньому процесі в інклюзивних класах (групах) закладів освіти».
Документ розроблено з провідними науковцями сфери соціальної педагогіки і психології, для дітей з особливими освітніми потребами. Кожній такій особистості залежно від рівня підтримки ми пропонуємо відповідні умови забезпечення освітнього процесу, фінансування, надання додаткових корекційно-розвиткових та психолого-педагогічних послуг, перелік відповідних допоміжних засобів навчання тощо, – розповів Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.
Проєктом пропонується затвердити:

  • категорії (типологію) освітніх труднощів у осіб з особливими освітніми потребами;
  • рівні підтримки в навчальному процесі осіб з особливими освітніми потребами в інклюзивних групах закладів дошкільної освіти;
  • рівні підтримки в навчальному процесі осіб з особливими освітніми потребами в інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти.

Освітні труднощі – це труднощі в навчанні, які впливають на процес здобуття освіти та рівень результатів навчання дітей відповідного року навчання у відповідному закладі освіти.

Зокрема, виділено наступні категорії труднощів:

  • інтелектуальні – обмежені функціонування різного ступеня прояву передумов інтелекту;
  • функціональні (сенсорні, моторні, мовленнєві) – обмежені життєдіяльності різного ступеня прояву слухової, зорової, опорно-рухової, мовленнєвої функцій;
  • фізичні труднощі – обмежені функціонування різного ступеня прояву органів та кінцівок дитячого організму;
  • навчальні труднощі – обмежені або своєрідності перебігу довільних видів діяльності;
  • соціоадаптаційні/(особистісні, середовищні труднощі) соціокультурні (зокрема взаємодія з представниками осередків окремих культур, отримання інформації засобами жестової мови тощо) – наявності бар’єрів на шляху до формування навичок.

Залежно від ступеня прояву, визначено рівень підтримки. Дітей, які мають труднощі І ступеня прояву (незначні (поодинокі)), віднесено до першого рівня підтримки. Дітей, які мають труднощі V ступеня прояву (труднощі найтяжчого ступеня прояву),  – до V рівня підтримки.

Методичні рекомендації для фахівців інклюзивно-ресурсних центрів щодо визначення категорій (типології) освітніх труднощів у осіб з ООП та рівнів підтримки в освітньому процесі дітей в інклюзивних групах і класах закладів дошкільної, загальної середньої освіти та їх застосування будуть розроблені після ухвалення проєкту постанови МОН спільно з Національною академією педагогічних наук України.

Проєкт розроблено на виконання  статті 19 Закону України «Про освіту» та розділу Х Закону України «Про повну загальну середню освіту», спільно з науковцями Інституту спеціальної педагогіки й психології імені Миколи Ярмаченка АПН України. Пропозиції та зауваження до проєкту можна надсилати на е-мейл: [email protected] до 30 грудня 2020 року (відповідальна особа – керівник експертної групи з питань інклюзивної освіти Лариса Самсонова, тел. 481-32-39).

Джерело.


Повернутись вверх