facebook

Як готуватимуть вчителів до інтегрованих курсів: відповіді МОН на запитання щодо стандарту базової середньої освіти

Міносвіти пояснило інформацію щодо типових освітніх програм, типових навчальних планів, а також підвищення кваліфікації педагогів.

Кабінет Міністрів України 30 вересня 2020 року затвердив Державний стандарт базової середньої освіти. Документ було оприлюднено 2 жовтня 2020 року на Урядовому порталі.

Державний стандарт створює умови для продовження реформи «Нова українська школа» у 5-9 класах з 2022 року. Документ визначає мету та принципи освітнього процесу в закладах базової середньої освіти, а також пояснює вимоги до обов’язкових результатів навчання та орієнтири для їхнього оцінювання.

Державний стандарт містить опис 9 освітніх галузей. Для кожної з них окреслено компетентнісний потенціал: знання, вміння та ставлення, які школярі мають опанувати після закінчення двох циклів – адаптаційного (5-6 класи) і базового предметного навчання (7-9 класи).

МОН опублікувало відповіді на найпоширеніші запитання, що стосуються типових освітніх програм, типових навчальних планів, а також підвищення кваліфікації педагогів.

ЧИ НЕ ПРИЗВЕДЕ РОЗМАЇТТЯ АВТОРСЬКИХ ПРОГРАМ ДО ЗНИЖЕННЯ ЯКОСТІ ЗНАНЬ?

Школи матимуть можливість вибору навчальної програми, за якою будуть навчатись здобувачі освіти. Можливість такого вибору призведе до підвищення якості навчальних програм, адже їхні укладачі зважатимуть на те, що ця програма не єдина з можливих.

ЧИ ЗА НОВИМ СТАНДАРТОМ ПЕРЕДБАЧЕНО ОБОВ’ЯЗКОВЕ ВИВЧЕННЯ ДВОХ ІНОЗЕМНИХ МОВ?

Чтайте також:  Провал «реформи НУШ»: винні точно не вчителі

Вивчення двох іноземних мов не є обов’язковим, але є можливим. Це буде залежати від того, яку освітню програму обере заклад освіти.

ЧИ ВХОДИТЬ ДО ТИПОВОЇ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ МОЖЛИВІСТЬ ОРГАНІЗАЦІЇ ДОПРОФІЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ У БАЗОВІЙ ШКОЛІ?

У другому циклі базової освіти, зокрема у 9 класі, можуть бути введені окремі елементи допрофільної підготовки. При цьому необхідно запобігати штучному обмеженню вибору учнями шляхів власної освітньої траєкторії.

ЯКИМ ЧИНОМ БУДЕ ЗДІЙСНЮВАТИСЬ ПЕРЕПІДГОТОВКА ПЕДАГОГІВ ДЛЯ ВИКЛАДАННЯ ІНТЕГРОВАНИХ КУРСІВ?

Підвищення кваліфікації вчителів міститиме ознайомлення з основними принципами Стандарту та навчання застосуванню цих принципів на практиці. Воно буде забезпечено Інститутами післядипломної освіти педагогічних працівників та іншими суб’єктами їхнього професійного розвитку, зокрема громадськими організаціями за підтримки міжнародних партнерів.

Підвищення кваліфікації стосуватиметься всіх вчителів, незалежно від того, що вони викладатимуть – окремий предмет чи інтегрований курс. Таке навчання розпочнеться у 2021 році.

ЯК  ВАРІАТИВНІСТЬ ТИПОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ПЛАНІВ ВПЛИНЕ НА НАВАНТАЖЕННЯ СИСТЕМИ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ?

Для вчителів буде спільна для всіх частина підвищення кваліфікації – ознайомлення з основними принципами Стандарту та механізмами його впровадження, а також окреме навчання відповідно до обраного рішення (предметів або інтегрованих курсів). Автори відповідних програм будуть залучатися і до підвищення кваліфікації вчителів.

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

ЯК УЗГОДЖУЄТЬСЯ ОДНОЧАСНЕ СТВОРЕННЯ ТИПОВОЇ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ ТА ПІДРУЧНИКІВ?

Створення типової освітньої програми й підручників – не одночасні, а послідовні дії. Спочатку буде ухвалено типову освітню програму з переліком модельних навчальних програм, а потім на цій підставі будуть замовлятися підручники.

Джерело.


Повернутись вверх