facebook

Зміни в ЗНО у 2021: всі деталі про те, як буде проходити тестування у наступному році

У 2021 році в Україні буде декілька змін щодо проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Дати проведення ЗНО – з 21 травня по 10 червня 2021. 

 

Редакція Освіта 24 підготувала для вас всі зміни та деталі про те, як буде проходити зовнішнє незалежне оцінювання у 2021 році.

 

З яких предметів можна складати ЗНО
У 2021 році випускники шкіл зможуть складати ЗНО із 5 навчальних предметів. Тестування буде проводитися з української мови, української мови і літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, німецької, французької та іспанської мов.

Дати основної сесії ЗНО у 2021 році:

21 травня – тестуванням з хімії;
24 травня – тестування з іспанської, німецької, французької мов;
25 травня – з англійської мови;
28 травня – з математики;
1 червня – з української мови, української мови і літератури;
4 червня – з історії України;
5 червня – з географії;
7 червня – з фізики;
10 червня – з біології.
Коли проходитиме пробне ЗНО у 2021 році? Реєстрація для участі у пробному ЗНО-2021 триватиме протягом 5 – 19 січня 2021 року. Зареєструватися можна буде на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.

Так, через коронавірус учасник зможе вибрати лише один предмет для проходження пробного ЗНО в очному режимі. Тестування з усіх навчальних предметів відбудеться 10 квітня 2021 року. Також зареєстрований учасник зможе додатково завантажити тестові зошити з усіх навчальних предметів із переліку предметів ЗНО-2021, та пройти ще одне тестування вдома, після чого внести свої відповіді на спеціальний сервіс визначення результатів.

Чтайте також:  Сертифікація вчителів 2024: опубліковано тести, які складали педагоги в першому етапі

Натомість для вступу до закладу вищої освіти для здобуття ступеня бакалавра абітурієнт має подати сертифікати ЗНО з трьох конкурсних предметів(двох у випадку проведення творчого конкурсу).

Два ЗНО з мови та літератури
МОН оприлюднило наказ про рішення щодо підготовки окремого тесту з української мови, а також тесту з української мови і літератури. Так, частина вступників зможе обрати для вступу новий тест ЗНО лише з української мови.

Натомість вступники, які планують навчатися на гуманітарних спеціальностях повинні складати тест з української мови і літератури.

 

 

ЗНО та ДПА для школярів

Державна підсумкова атестація у 2021 році буде проводитися у формі ЗНО. Школярі мають складати ДПА з таких предметів:

українська мова;
математика;
історія України або іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька мова – за вибором учня);
один із навчальних предметів зі списку: історія України або іноземна мова, біологія, географія, фізика, хімія (за вибором учня).
Але бали будуть рахуватися по-різному. Так, на ДПА результати переводять в оцінку від 1 до 12 балів, а на ЗНО у 100-200 балів.

Також відомо, що випускники, які будуть складати ЗНО з української мови і літератури, отримають аж три оцінки: за ДПА, за ЗНО з української мови та за ЗНО з української мови і літератури. А якщо випускник здасть лише ЗНО з української мови, то отримає оцінку з ДПА та ЗНО з мови.

Чтайте також:  Сертифікація вчителів 2024: опубліковано тести, які складали педагоги в першому етапі

 

Яким буде ЗНО з різних предметів
ЗНО з української мови і літератури
Сертифікаційна робота з української мови міститиме 40 завдань з української мови (39 завдань з вибором відповіді або на встановлення відповідності та 1 завдання відкритої форми на надання розгорнутої письмової відповіді). Триватиме тестування 150 хвилин.

Натомість сертифікаційна робота з української мови і літератури матиме 77 завдань (24 завдання з літератури та 39 – з української мови з вибором відповіді та на встановлення відповідності, а також 4 завдання з української мови з наданням письмової відповіді). Триватиме тестування 210 хвилин.

ЗНО з біології
Сертифікаційна робота з біології має 50 завдань різних форм: (38 завдань з вибором однієї правильної відповіді, 8 завдань на встановлення відповідності та 4 завдання з вибором трьох правильних відповідей із трьох груп запропонованих варіантів відповідей).

Результати ЗНО з біології буде оголошено до 25 червня. На виконання завдання учасник цього ЗНО отримає 150 хвилин.

ЗНО з фізики
Сертифікаційна робота з фізики має 38 завдань різних форм: (20 завдань з вибором однієї правильної відповіді, 4 завдання на встановлення відповідності або “логічні пари”, 14 завдань відкритої форми з короткою відповіддю).

Результати ЗНО з фізики буде оголошено до 22 червня. На виконання завдання учасник цього ЗНО отримає 180 хвилин.

Чтайте також:  Сертифікація вчителів 2024: опубліковано тести, які складали педагоги в першому етапі

Також наступного року можна буде вступати на будь-які спеціальності до ЗВО за сертифікатами зовнішнього незалежного оцінювання 2018, 2019, 2020 та 2021 років у будь-яких комбінаціях.

Підготовка до ЗНО:
ЗНО з української літератури у 2021 році: які твори треба прочитати за програмою – дивіться за посиланням.
ЗНО з математики у 2021 році: програма та теми, за якими треба підготуватися – читайте за посиланням.
ЗНО з історії України у 2021 році: перелік тем, за якими треба підготуватися – дивіться за посиланням.
Додамо, що у МОН розповіли про те, що з 2021 року учасників ЗНО, які отримають найвищі результати у ЗНО, будуть нагороджувати преміями. Проте це буде одноразова грошова виплата.

 

 

Джерело.


Повернутись вверх