facebook

Про похвальні листи у НУШ

Про похвальні листи у НУШ

Автор: Тетяна Гребенюк

У Положенні про Похвальний Лист пише, що

Похвальним  листом  “За  високі  досягнення  у  навчанні” нагороджуються учні 2-8-х та 10(11)-х класів навчальних закладів системи загальної середньої освіти усіх типів  і  форм  власності  (далі  –  навчальні заклади), які мають високі  досягнення  (10-12  балів) з усіх предметів за відповідний навчальний рік ”

У Наказі №813 від 13 липня 2021 року, яким ми всі користуємося у початковій школі, є такий абзац:

” Ураховуючи, що кожен учень/ кожна учениця мають певні обдарування до хоча б одного виду діяльності, за підсумками навчального року рекомендуємо нагороджувати учнів відзнаками  грамотами, дипломами тощо) школи за індивідуальні досягнення ” (фото з Наказу №813 додаю)

Оскільки, інформація про оцінювання, про успіхи у навчанні у НУШ є КОНФІДЕНЦІЙНОЮ, то, нагородивши окремих учнів “Похвальними Листами”, ми ніби розподіляємо учнів на групи: тих що гарно вчаться,і тих – що не змогли завершити начальний рік отримавши з кожного очікуваного результату високий рівень.

Зверніть також  увагу, що у Положенні про Похвальний Лист пише, навіть, не про високий рівень з кожного очікуваного результату, а про – бали (10,11,12), яких у початковій школі вже нема  давно.

“Похвальні Листи” вручаються в урочистій обстановці – на Святі останнього дзвінка. Це знову буде виокремлення певної групи учнів. Отже, не вийде вже конфіденційної інформації про успішність!

У Наказі №813 пише про”… певні обдарування до хоча б одного виду діяльності…..” Це НЕ про оцінювання результатів навчання!

Тому, найкраще рішення  у початковій школі буде:  нагородити всіх учнів без винятку і Сертифікатами про закінчення 1(2,3,4) класу чи початкової школи, і Дипломами випускника початкової школи, і Відзнаками, і медальками…. тощо. Але нагороди – ВСІМ учням!

Так буде правильно!

А  результати навчальної діяльності, які вчитель напише у Свідоцтві досягнення кожній  дитині і буде конфіденційною інформацією для її сім’ї!

Джерело.


Повернутись вверх