facebook

“Де логіка? Бідні діти…” Підручник НУШ із української мови для 6 класу викликав дискусію в мережі

“Де логіка? Бідні діти…” Підручник НУШ із української мови для 6 класу викликав дискусію в мережі

У мережі виникла дискусія, що буцімто в одному з підручників із української мови для 6 класу за програмою Нової української школи є помилка в поясненні матеріалу. Авторки посібника, на який дорікають батьки, – Ніна Голуб та Олена Горошкіна.

Допис опублікувала у групі Facebook “Пишемо грамотно українською мовою. Запитуйте – відповідаємо!” Світлана Шум. Жінка звернулась по допомогу, аби їй пояснили, чому слово “дощ” – це загальна назва, а “сніг” – конкретний іменник. Батьки, які побачили допис, по-різному реагували на таке питання. Дехто нарікав на шкільну програму, нібито в закладах загальної освіти готують філологів, а хтось казав, що для шестикласників це занадто “зарозумілий” матеріал для сприйняття.

“Підручник “Українська мова” 6 клас, авторки Ніна Голуб, Олена Горошкіна. Чому слово “дощ” – загальна назва, а “сніг” – конкретний іменник?” – запитує Світлана Шум.

Більшість батьків негативно реагували на навчальний матеріал з книги:

“Жахливий підручник! Ні правил, ні вправ, які можна дати дітям на опрацювання. Багато всяких незрозумілих слів, не адаптованих до віку”, “Бідні діти”, “Як на мене, тут неправильно розставлена класифікація: є власні або загальні назви, конкретні або абстрактні поняття. А тут згребли в одну купу, дітям важко розібратись”, “Помилка в тому, що злили докупи власне/загальне, конкретне/абстрактне. Можна додати ще щось для більш насиченого смаку. Ну так, щоб не тільки дітей та батьків заплутати, а й вчителів”, “З погляду мовознавства цей параграф – брєд!”, “Можна зробити висновок. Підручники пишуть фахівці з думкою про те, що діти знають предмет на їхньому рівні і розберуться”, “Це ж НУШ – невичитаний підручник, все у нас похапцем”.

Проте дехто з коментаторів намагався знайти логічне пояснення навчального матеріалу:

Чтайте також:  “Ми виховуємо, формуємо, навчаємо освіченого українця”: як учителі 5–6-х класів розуміють реформу НУШ і чого бракує для її впровадження

“Це різні категорії: загальна/власна назва, конкретне/абстрактне поняття, істота/неістота. Дощ, як і сніг – загальна назва, конкретне поняття, неістота”, “Та все добре в цьому випадку в підручнику. Просто не порівнюйте непорівнюване”, “Автор, в підручнику надані класифікації за загальною/власною назвами і конкретним/абстрактним. Якщо вам так буде зрозумілим, то дощ – загальна назва та конкретний іменник і сніг – загальна назва та конкретний іменник”, “Поцікавтеся лексико-граматичними розрядами іменників, зверніть увагу на семантику. Якщо людина з педагогічною освітою, то зрозуміє, про що йдеться”

OBOZ.UA звернувся до філологині Ганни Якубець, яка розповіла, що помилки, про яку говорять батьки, в тексті навчального матеріалу немає.

“Помилки там немає, йдеться про різні категорії іменника: конкретні/абстрактні, загальні/власні, істота/неістота, а ще є збірні, речовинні. Отже, сніг – це конкретний іменник, загальна назва, неістота; дощ – конкретний іменник, загальна назва, неістота”, – прокоментувала експертка з мови.

Джерело.


Повернутись вверх