facebook

Вже офіційно: булінг заборонили на рівні закону — яке чекає покарання

Вже офіційно: булінг заборонили на рівні закону — яке чекає покарання
Заборона булінгу в Україні
Заборона булінгу тепер закріплена в Законі — Секретар Комітету інтеграції України до ЄС Валентин Наливайченко, про це він записав відповідне відео, яке опубліковано у відповідному пості Телеграм-каналу Верховної Ради.

Ця норма є обов’язковою для всіх, незалежно від статі, професії або раси. Україна, що активно претендує на статус члена ЄС, втілює європейські стандарти.

Даний Закон захищає гідність особи, як це вже реалізовано в багатьох європейських країнах. Це не лише символічний крок, оскільки до кінця цього року розпочнуться переговори щодо членства в Європейському Союзі. Ми повинні бути готові до цього значущого кроку.

Заборона булінгу — це лише один із методів, яким ми відповідаємо європейським стандартам, відмітив Наливайченко.

Важливо відзначити, що до Кодексу про адміністративні правопорушення відповідним законом внесено зміні, згідно з ким передбачається покарання за булінг, а також виділяється дві форми цькування осіб:

  1. Булінг — цькування під час освітнього процесу.
  2. Мобінг — цькування працівника.

Згідно зі статтею 173-4 КпАП булінг (цькування) учасника освітнього процесу, булінг (цькування) включає в себе психологічне, фізичне, економічне, сексуальне насильство, включаючи використання засобів електронних комунікацій.

Чтайте також:  Чи може звільнитися працівник без двотижневого попередження під час дії воєнного стану?

Це дії, що спрямовані проти малолітньої чи неповнолітньої особи, або вчинені такою особою щодо інших учасників освітнього процесу, що можуть завдати шкоди психічному чи фізичному здоров’ю потерпілого.

Це порушення накладає штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

У випадку, коли ці дії вчинені малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, це також приводить до накладення штрафу на їхніх батьків або осіб, які їх замінюють, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Стаття 173-5 мобінг (цькування) працівника включає в себе вчинення мобінгу (цькування) працівника, що накладає штраф на громадян від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин. Також ця стаття передбачає накладення штрафу на фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю, та посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин.

У випадку, коли ці дії вчинені групою осіб або особою, яку протягом року піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, це може призвести до накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 30 до 50 годин і передбачено штраф для ФОП, що використовують найману працю — штраф до 400 неоподатковуваних мінімумів або виправні роботи від 40 до 60 годин.

Чтайте також:  З 1 вересня 2024 року у перших класах не може бути більше ніж 24 учні

Джерело.


Повернутись вверх