facebook

Як перетворити роботу, яку ви маєте, на роботу, яку ви хочете? Секрети розкрив Віктор Громовий.

4 способи зробити роботу більш значущою.

1. Створіть свою роботу

Один із найкращих способів підвищити сенс роботи — це створити свою роботу.

Мова йде про мистецтво вносити невеликі зміни у своє робоче життя, щоб перетворити роботу, яку ви маєте, на роботу, яку ви хочете. Ідея полягає в тому, що, вносячи невеликі зміни у свою роботу, ви можете пристосувати її до своїх унікальних пристрастей, особистості та інтересів таким чином, щоб максимально збільшити її значення для вас та інших.

Допитливість є необхідною передумовою для створення роботи. Починається з самооцінки. Задайте собі запитання, наприклад, у чому я (справді) хороший? Що я люблю робити? Що робить мене щасливим на роботі? Вдумливе саморозуміння, глибоке дослідження та відкритість, може стати основою, на якій будується робота.

Потім застосуйте цю самосвідомість до роботи:
Які елементи моєї роботи я міг би змінити, щоб вони були більш значущими для мене та більш впливовими для інших?

Чи можна те, що я зараз роблю, зробити інакше?

Чи вирішує моя робота найважливіші проблеми для організації та тих, кого ми обслуговуємо, найкращим чином?

Щоб розпочати цю практику, складіть список основних людей, яким ви служите у своїй роботі, а потім перелічіть результати вашої роботи, які допомагають їм добре служити. Потім подумайте про свої поточні завдання та подивіться, чи є способи, за допомогою яких ви могли б служити цим людям так само добре чи краще, виконуючи свою роботу інакше. Ви можете знайти способи створити свою роботу, які будуть кращими для них і більш значущими для вас.

Чтайте також:  "Працюю 31 годину на тиждень": молода вчителька розсекретила свою зарплату

2.
Зробіть роботу ремеслом

Другий спосіб зробити роботу більш значущою – це зробити її ремеслом. Протягом більшої частини історії люди часто займалися професіями з покоління в покоління. Ремесло могло передаватись із покоління в покоління в родині і часто людина старанно вдосконалювала це ремесло упродовж усього життя.

Ця прихильність до майстерності створює відчуття мети сама по собі. Ми отримуємо задоволення від добре виконаної роботи, усвідомлення того, що ми доклали максимум зусиль до чогось, що ми відточили майстерність у спосіб, який кидає нам виклик.

Але як ми можемо знайти можливості для ремесла в нашій сучасній роботі? Йдеться про самовдосконалення та прагнення розширити межі наших власних можливостей — прийняти нові виклики та досягти чогось важкого й унікального.

Запитайте себе:
Які ключові елементи вашої роботи вимагають досконалості?

Які навички вам потрібні, щоб добре виконувати цю роботу?

На яких сферах ви можете зараз зосередитися, щоб створити ремесло, і як ви можете вдосконалюватися з кожним днем, поки не будете виконувати ці речі краще, ніж будь-хто інший, і якомога краще?

Для початку виберіть одну сферу своєї роботи, яку ви хотіли б відточити та вдосконалити. Зробіть це чимось, що вам подобається, що важливо для вашої роботи. Потім оцініть 5-10 способів, якими ви могли б покращити, і почніть працювати над їх удосконаленням і кидайте собі виклик.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

3.
Розглядайте свою роботу як служіння

Майже нічого в житті не покращує наше відчуття благополуччя та мети, як служіння іншим. Численні дослідження показали, що служіння має негайний вплив на щастя та задоволення.

Є чимало можливостей служити іншим на будь-якій роботі: клієнтам, колегам, спільноті, партнерам, людям, яких ми любимо… Знання цього та пошук можливостей для служіння в кожній із цих сфер може принести сенс роботі.

Запитайте себе:

Хто мої клієнти?

Що їм потрібно?

Які ключові перешкоди на шляху їх добробуту я допомагаю подолати у своїй роботі, і як я можу це зробити краще?

Хто з колег найбільше потребує моєї допомоги?

Як я можу ефективно запропонувати це, не сподіваючись на віддачу?

Кому з двох-трьох людей я міг би сьогодні найкраще служити?

4.
Інвестуйте в позитивні стосунки

Ніщо не є таким важливим для щастя, як значущі позитивні стосунки з іншими.

Стосунки не обмежуються нашим особистим життям. Кожен робочий день ми проводимо більше 8 годин з колегами по роботі, дистанційно чи особисто. А спроба орієнтуватися в роботі за відсутності значущих стосунків — це рецепт розчарування. Позитивні стосунки на роботі можуть допомогти нам процвітати, зробити інших щасливими та створити надзвичайну корпоративну культуру.

Чтайте також:  «ЯКИЙ ГРЬОБАНИЙ СОРОМ, шановні вчителі!», — Катерина Гольцберг

На роботі, як і вдома, стосунки ґрунтуються на співчутті та цікавості. Ми не можемо мати стосунки взаємної турботи та поваги з кимось, якщо не виявляємо щирої цікавості до цієї людини.

Запитайте в колег:
Що для них важливо?

Які їхні тривоги та страхи, пристрасті та мета?

Як вони сьогодні почуваються?

Чим вони цікавляться тощо?

Постійний підхід ставитись до інших з цікавістю природним чином розвине ваше власне співчуття та покаже цим людям, що ви дбаєте, створюючи значущі стосунки в процесі роботи.

Коли ви будете спілкуватися з колегами по роботі протягом наступного місяця або двох, свідомо спробуйте пізнати їх краще. Ставте більше питань, ніж відповідаєте. І виділіть час для розмов та взаємодії з колегами, які не просто виконують ваші робочі завдання, але (у професійному плані) покращують ваші стосунки з ними. Покращення ваших стосунків на роботі зробить вас і оточуючих щасливішими, а також, ймовірно, зробить вас більш продуктивними.

Життя з більшою цікавістю на роботі може допомогти нам створювати роботу та професійне середовище, які допомагають нам та іншим процвітати.

 

Джерело.


Повернутись вверх