facebook

“Вчителі повинні читати не менше 10 книжок на рік”. У мережі виникла дискусія через ідею нардепки-викладачки Могилянки, педагоги обурені

“Вчителі повинні читати не менше 10 книжок на рік”. У мережі виникла дискусія через ідею нардепки-викладачки Могилянки, педагоги обурені

Українська викладачка Національного університету “Києво-Могилянська Академія” та народна депутатка Інна Совсун запевнила, що вчителям потрібно читати не менше 10 книжок на рік, аби відбулася справжня реформа в школі. За її словами, зміни починаються в класі та аудиторії.

Відео-допис Совсун виклала на власній сторінці у ТікТок. Через слова депутатки в мережі виникла дискусія, а педагоги були обурені такою пропозицією.

“Справжня реформа в школі відбудеться тоді, коли кожен вчитель, викладач ІПО не послухають інтервʼю міністра, а прочитають 10 нових книжок на рік. От скажіть мені чесно, чи відбувається це в реальності? Звичайно, що всі міністри погані, всі заступники міністра освіти погані, всі програми завжди погані. Але реальні зміни відбуваються в класі, в аудиторії”, – сказала Совсун.

 

Вчителі не могли стримати своїх емоцій, підкреслюючи, що їхньої зарплати не вистачає на оплату комунальних послуг та їжу. Крім того, навантаження педагогів не дозволяє мати вільний час на власні хоббі.

“Щоб прочитати 10 книжок, треба мати час та вільні кошти на них. Навчіть молодих вчителів на 5600 сплачувати комуналку, одягатись, харчуватись, мати кошти на хоббі та відпочинок”.

Чтайте також:  Праця вчителів під час канікул: скільки має тривати робочий тиждень

“Справжня реформа тоді, коли міністри і міністерки теж почитають 10 книжок на рік, але ще й попрацюють у сучасній школі із сучасними дітьми”.

“Моєї зп не вистачає на комуналку, які 10 книжок”.

“Справжня реформа відбудеться, коли школам видадуть підручники на кожного учня вчасно, куплять сучасні дошки, реактиви і мікроскопи. Це я ще про зп вчителя не сказала”.

“Цікаво, коли я маю читати 10 книжок на рік, якщо треба пройти курси, всі вебінари, щей провести супер уроки, напевно у відпустці за 55 дні”.

“Обожнюю читати. Та працюючи на 1,5 ставки, виживаю. Працюю у суботу і у неділю також. Коли читати?”.

“Ми тягнемо майже по дві ставки, а отримуємо копійки. Молодь не хоче працювати в школі за копійки. Щоб читати ваші книги мені потрібно не лягати спати”.

“А коли читати? 30 годин на тиждень, участь в усьому, жити немає коли, не те, що читати”.

Згодом Совсун опублікувала допис на офіційній сторінці у Facebook, в якому висловила своє здивування такій реакції від педагогів. Нардепка очікувала, що вчителі запевнять її, що вони читають більше літератури.

Викладачка узагальнила основні причини, які були названі у коментарях до відео. Зокрема, вона звернула увагу на те, що розмір зарплати не має впливати на культурний запит людини на читання.

Чтайте також:  Як записати дитину у перший клас і що потрібно знати батькам майбутніх школярів

Вчителям, які нарікали на те, що книги дорогі, Совсун порадила купувати їх на на “барахолках”, або позичати у друзів. Крім того, можна ходити до бібліотеки, де брати видання можна безкоштовно.

Водночас посадовиця закликала всіх зібратися та докласти зусиль, адже країні потрібне підвищення рівня освіти, на яке, зокрема, впливають і педагоги, які читають.

Щодо часу, то Совсун навела у приклад власний досвід. Вона розповіла, щзо навіть при своєму напруженому графіку та відпустці у 6 днів виділяє час на читання. За її словами, саме це дозволяє освітянці гарно викладати студентам.

Нардепка зауважила, що без власного прикладу, відкритості до нового, інтелектуальної спроможності та творчості без розуміння тощо неможливо впливати на дитячий світогляд, формувати здатність критично мислити, шукати інформацію, сприймати й розуміти світ.

“Читання – це ж не питання часу чи грошей. Це питання культурної потреби. Звісно, 10 книжок на рік – це умовність. Можна читати профільні наукові статті, можна – нонфікшн, можна – художню літературу, головне – постійна робота над собою”, – написала Совсун.

Вона зауважила, що без прикладу педагогів не можна привити бажання до читання у школярів.

Джерело.


Повернутись вверх