facebook

Прохідний бал збільшать, денного контракту не буде. 4 зміни під час вступу до аспірантури-2024, які викликали резонанс

Прохідний бал збільшать, денного контракту не буде. 4 зміни під час вступу до аспірантури-2024, які викликали резонанс

Міністерство освіти та науки України змінило правила вступу в аспірантуру у 2024 році. Відтепер на тесті загальної навчальної компетентності (ТЗНК) абітурієнтам потрібно отримати щонайменше 160 балів. Водночас набір на контракт денної форми скасовано.

Про це написав голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак в офіційному Telegram-каналі. Він розповів, що, можливо, таку форму навчання не продовжуватимуть до кінця воєнного стану в Україні.

Посадовець повідомив, що контракт залишатиметься для заочної та вечірньої форм, але вони не надають відстрочку від мобілізації.

“Денної контрактної аспірантури в 2024 році не буде. Подивимось, можливо, і до кінця воєнного стану не буде. Контрактна аспірантура залишається для заочної і вечірньої форм, вони не надають відстрочку від мобілізації. Тож всі, хто раптом відчув бажання зайнятись наукою, таку можливість матимуть”, – написав Бабак.

Крім того, кількість бюджетних місць збільшено до 7000 тисяч, приблизно відповідає загальному обсягу аспірантів до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Посадовець запевнив, що цього вистачить для тих, хто дійсно хоче займатися наукою.

Вступники мають скласти єдиний вступний іспит, який складається з ТЗНК та іноземної мови. Водночас результати іспиту з іноземної можуть не враховуватися за рішенням закладу освіти.

Чтайте також:  Інформаційне сміття, комплекси і невміння говорити. Педагог назвав 7 найбільших проблем першокурсників в Україні

Також аспіранти, які вступили після початку повномасштабної війни, пройдуть проміжний зовнішній контроль.

“Рішення остаточне, узгоджене (на жаль, це зайняло трішки часу) між всіма гілками влади, тож не варто думати, що воно кимось кулуарно виписане”, – підсумував посадовець.

Джерело.


Повернутись вверх