facebook

“Їх відчують усі учасники процесу – і педагоги, і батьки”: які зміни у дитячих садочках впроваджує новий закон

“Їх відчують усі учасники процесу – і педагоги, і батьки”: які зміни у дитячих садочках впроваджує новий закон

ВРУ в другому читанні ухвалила законопроєкт № 8030 “Про дошкільну освіту”. Документ кардинально змінює підходи до здобуття цього рівня освіти, підвищуючи якість освіти та покращуючи умови праці педагогів, інформує “УП. Життя”.

Як розповів ініціатор законопроєкту, голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Володимир Воронов, дошкільна освіта в Україні давно потребує змін. Ухвалений документ чітко визначає форми її здобуття дошкільної освіти, види дитячих садочків, педагогічну підтримку батьків та впроваджує ще низку важливих змін.

Впевнений, їх відчують усі учасники процесу – і педагоги, і батьки, – додав Воронов.

Закон впроваджує такі головні зміни:

у віддалених населених пунктах створюються мобільні дитячі садки;
справедлива черговість зарахування дітей до садочків;
освітня діяльність розділяється на сім форм: ясельки, дитячий садочок, спеціальний дитячий садочок, мобільний дитячий садочок, сімейний дитячий садочок, центр педагогічного партнерства, центр розвитку дитини;
для батьків – створення центрів педагогічної підтримки;
для педагогів – встановлення скороченої тривалості робочого часу, щорічна відпустка тривалістю 56 днів;
академічна автономія закладу та педагогів – використання та створення різних освітніх програм, створення індивідуальної освітньої траєкторії;
організаційна автономія закладів (заклади зможуть встановлювати власні правила, форматувати групи, залучати стороннє фінансування тощо).

Чтайте також:  Синдром невдахи. Олег Чабан пояснив, чому не треба сварити дітей за оцінки, і порадив розповісти їм про свою першу двійку

Головна мета реформи дошкільної освіти в тому, щоб кожна дитина в Україні мала можливість здобувати якісну сучасну дошкільну освіту з урахуванням її індивідуальних особливостей, потреб, інтересів та здібностей, – зазначив Воронов.

Заступниця міністра освіти Євгенія Смірнова, коментуючи нововведення, сказала, що головною зміною є розширення права вибору для батьків. Тепер в них буде можливість обрати зручну форму здобуття дошкільної освіти для своєї дитини. Наприклад, це може бути класичний садочок, мінісадок чи центр розвитку дитини. Крім того, садочки стануть більш доступними територіально.

Крім того, за словами Смірнової, закон посилює вимоги до контролю якості освіти через обов’язкове ліцензування, впровадження системи забезпечення якості та більш жорсткі санкції за порушення.

Наша мета – створити належні умови для всебічного розвитку молодого покоління українців, – додала заступниця міністра.

Джерело.


Повернутись вверх