facebook

“У нас що, кріпосне право?” Чому рішення про оптимізацію шкіл і дитячих садків викликало спротив батьків і вчителів

“У нас що, кріпосне право?” Чому рішення про оптимізацію шкіл і дитячих садків викликало спротив батьків і вчителів

Батьки дошкільнят та учнів Запоріжжя не погоджуються з рішенням міської ради щодо оптимізації закладів освіти у місті і вважають це кріпацтвом. Відомо, що планується обʼєднати два ліцеї та пʼять гімназій, дві початкові школи і пʼять дитячих садків.

У закладах освіти, які хочуть ліквідувати є укриття, проте вони потребують ремонту, кажуть батьки. На їхню думку, не вистачає фінансового аудиту, для того, аби зрозуміти скільки коштів дійсно треба на реставрацію приміщення, проте його ніхто не проводив. З учасниками освітнього процесу поспілкувалось Радіо Свобода.

Громадяни також запевняють, що їх не запрошували на громадські слухання та не ознайомили з документами.

“Нам кажуть: “Вас переводять в 62-гу гімназію”. У нас що, кріпосне право? Що це таке, скажіть? Коли ми були на громадських слуханнях – нас не запрошували, ми самі прийшли туди вимагати показати документи, якісь обґрунтування економічні, swot-аналіз, що буде покращуватися, що ми отримаємо натомість з цієї реорганізації. Нічого, жодного документа не має. Це не покращення”, – ділиться батько однієї із школярок.

Він запевняє, що у закладі освіти, де вчилась його донька, краще укриття та умови навчання. Проте його планують закрити.

Чтайте також:  Коли в українських школах розпочнеться навчальний рік: відповідь голови МОН

За словами мама однієї з учениць, таке рішення впливає також і на безпеку. Адже дітям доведеться ходити до нового закладу освіти довше від місця їхнього проживання, а через те, що Запоріжжя часто страждає від обстрілів, підвищується ризик для життя школярів. Крім того, таким чином, класи будуть переповнені, а вчителів звільнятимуть, адже не вистачатиме коштів на зарплати для них.

“У багатьох тих школах, які вони ліквідують, насправді є укриття. Просто там треба їх довести до ладу. Десь вентиляцію зробити. Я вважаю, що ми можемо знайти ці кошти, щоб дофінансувати, не звільняти вчителів і не робити небезпечними умови для доходження дітей до школи, які далеко будуть жити, а також не робити переповнені класи, оскільки це жодним чином не про якість освіти”, – каже жінка.

Директорка департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Юлія Погребняк пояснює, що система освіти потребує оптимізації, адже таким чином у закладах буде така кількість школярів, яка необхідна для державного фінансування у повному обсязі. Адже регіон вже третій рік поспіль недоотримує кошти. За словами посадовиці, це важке рішення, проте воно необхідне через розташування на прифронтовій території.

“Питання стосується кожної родини, педагогів, батьків, закладу освіти, але ми його максимально відпрацювали в рамках експертної групи, з радою керівників, з громадською організацією і опитування провели з населенням через телеграм-канал нашого секретаря міської ради, щоб фідбек отримати. Це складна історія, але це вимушена історія в рамках прифронтового міста”, – сказала Погребняк.

Чтайте також:  Знову за парти: коли почнеться новий навчальний рік 2024-2025

Вона також запевнила, що всіх вчителів ліквідованих шкіл працевлаштують.

Джерело.


Повернутись вверх