facebook

За шість років кількість вчителів загалом зменшилася на 16,6%, тоді як у селах — на 22,8%

За шість років кількість вчителів загалом зменшилася на 16,6%, тоді як у селах — на 22,8%

Інформує Всеосвіта.

Перші результати дослідження від Освіторії та Fama – Custom Research Agency презентували під час Вчителі майбутнього 2024. Наразі зниження за 6-річний період становить 16,2%. Це непропорційно більше, ніж зниження загальної кількості населення України, яке за той самий період становить 2,48%.

За 2018—2023 рік кількість учителів у містах зменшилася на 10,9%, тоді як у селах — на 22,8%. 86% — це жінки, а середній вік усіх учителів — 49 років.

Вчителі мовно-літературної галузі та вчителі молодших класів — це половина вчительського складу. Далі за кількістю — вчителі природничої галузі. Приблизно по 7% припадає на громадянську та історичну галузі та фізичну культуру. Трохи вищий відсоток учителів математики. Найменшу кількість становлять вчителі інформатики, мистецтва і таких галузей, як технологічна, соціальна і здоров’язбережувальна. За розрахунками, на одного вчителя математичної галузі припадає три вчителі мовно-літературної.

Якщо говорити про вчителів початкових класів, то тут складний розрахунок відповідно до встановлених норм максимальної кількості учнів у класі. За старою нормою (30 учнів) брак учителів буде меншим, ніж якщо врахувати реальне навантаження класів. При цьому для норми наповнення класів (24 дитини) нестача вчителів початкової освіти у місті й селі буде приблизно співмірна. Також є значна нестача вчителів природничої та математичної галузей. Окреме питання для вивчення — нестача вчителів громадської та історичної галузей.
47% опитаних учителів задоволені своєю професією. Найбільше вони задоволені стосунками з учнями
Згідно з дослідженням, 87% учителів задоволені стосунками з учнями, 79% задоволені стосунками у колективі та 74% задоволені стосунками з адміністрацією. Найбільшими демотиваторами є бюрократія, низькі зарплати та брак можливостей.
Тобто вчителів можна мотивувати:

  1. зменшенням бюрократичного навантаження (роботи з документами та іншої діяльності, не повʼязаної з викладанням);
  2. зростанням заробітної плати до комфортного рівня;
  3. створенням сприятливих умов для професійного розвитку та підвищення кваліфікації.

Допоки триває війна ми мусимо сконцентруватися саме на армії. Освіта наразі на другому місці. Цього року було анонсовано підвищення зарплат на 20%, по факту — підняли на 10%. Але інші 10% таки є на місцях, і з них можуть доплачувати за різні передбачені активності. З наступного року ми доопрацюємо цей механізм. Підняти зарплати на великі суми, враховуючи обмежені бюджети, достатньо складно, — прокоментував ситуацію із зарплатами заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків.

Як зазначив депутат Сергій Колебошин торік на вчителя навчалися близько 94 тисяч студентів. Більш ніж половина бачать себе у цій професії.

Внаслідок війни та мобілізації у нас збільшується кількість студентів-чоловіків на педагогічні спеціальності. Хотілося б мати іншу причину для цієї динаміки, але це є і про це треба говорити, —  Сергій Колебошин.

Чтайте також:  Уроки з 10:00 і змішаний формат. Лісовий повідомив, яким буде навчання в українських школах взимку

Джерело.


Повернутись вверх