facebook

Набуває чинності головна стаття Закону про державну мову. Як це стосується освіти?

Мовний омбудсмен розповів які послуги у сфері освіти мають обов’язково надаватися державною.

Інформує Всеосвіта.

З 16 січня 2021 року всі освітні послуги мають надаватися виключно українською мовою. Це, зокрема, стосується й викладання матеріалу дітям у гуртках і секціях. Рішення набуває чинності відповідно до статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Про це повідомивуповноважений з захисту державної мови Тарас Кремінь.
Варто пам’ятати, що вимога щодо обслуговування державною мовою стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (зокрема гуртки й секції), медичне обслуговування, надання соціальних послуг тощо, – наголосив мовний омбудсмен.
Водночас, за його словами, на особисте прохання і за взаємною згодою надання послуг може здійснюватися мовою, прийнятною для обох сторін.

Крім того, Кремінь звернув увагу, що українською має вказуватися інформація в інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках тощо і може дублюватися іншими мовами.
У разі порушення права на отримання інформації та послуг українською мовою, споживачеві доцільно насамперед звернутися до працівника відповідної установи з проханням обслуговувати його українською, до менеджера або вищої керівної посадової особи, з проханням виправити ситуацію, зафіксувати порушення у книзі скарг, – підкреслив мовний омбудсмен.
Він додав, що кожен громадянин також може скласти скаргу на ім’я Уповноваженого із захисту державної мови, направити її письмово або електронною поштою на адресу Уповноваженого. При цьому важливо надати максимально повну інформацію про суб’єкт господарювання, обставини та докази, що підтверджують порушення.

Матеріал підготувала Ольга Басюк

Джерело.


Повернутись вверх