facebook

Що б не сталося – пий соду: у шкільному підручнику з хімії учням радять лікуватися содовим розчином

Такий розчин рекомендують пити начебто для профілактики й лікування хвороб, зокрема й раку.

Чи знали ви, що поєднання води із содою сприяє запобіганню онкологічних захворювань? А от автори одного з українських підручників хімії вирішили проінформувати учнів, що розчин соди рекомендовано пити для “профілактики та лікування онкозахворювань, пом’якшення кашлю під час застуди” та при інших захворюваннях. Водночас сама інформація для підручника взята із сайту Всеукраїнської асоціації пенсіонерів.

На свой сторінці у фейсбуці про наповнення цього підручника для дев’ятикласників написала Інна Доміна, співзасновниця та керівниця навчального процесу в загальноосвітній школі Claris Verbis:
Мені дійсно подобається підручник з хімії для 9 класу Савчин М.М. – базовий матеріал доступно і структуровано поданий. Але що ж нам робити з науковістю шкільних підручників? Коли вже нарешті у підручниках будуть подаватися новини сучасної науки, а не тренди нетрадиційної медицини з сайту Асоціації пенсіонерів? – зазначила Доміна.

Користувачів мережі обурила й інша недоказова інформація, яку вони знайшли в цьому ж підручнику. До прикладу, Кароліна Айрапетян, експертка з акредитації освітніх програм у Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти, зазначає, що в цьому підручнику вказано й про спиртові компреси при застудних захворюваннях.

За словами експертки, підручник з хімії Савчин М. М. учням 9 класу:

  • лікувати онкологію та відбілювати зуби харчовою содою, спираючись на сайт Всеукраїнської асоціації пенсіонерів;
  • спиртовий компрес при застудних захворюваннях (не спираючись навіть на інформацію щодо алкоголізму та синдрому відміни);
  • лікувати сечокам‘яну хворобу недоказовою фітотерапією – “Уролесаном” (складається з моркви дикої, хмелю шишок, материнки трави, етанолу 96%, олії м’яти перцевої, олії ялиці сибірської).

Джерело.


Повернутись вверх