facebook

Що робити, якщо у свідоцтві про середню освіту – помилка: роз’яснення освітнього омбудсмена

Документ з помилкою створює додаткові проблеми під час вступу до будь-якого закладу освіти.

Свідоцтво про загальну середню освіту – найголовніший документ випускника школи, який потрібен йому для вступу до закладу професійної, передвищої або вищої освіти. Тому хвилювання вступників, які помітили в документі будь-яку помилку, навіть несуттєву, є цілком зрозумілими.

Адже абітурієнти, які вступають до вітчизняних закладів освіти, зіштовхуються з труднощами під час процедури реєстрації особистого електронного кабінету на період подачі документів до обраного закладу освіти. А у вступників, які подають документи за кордон, виникає невпевненість, чи приймуть їх на навчання, якщо в інформації у свідоцтві про середню освіту є розбіжності чи друкарські помилки.

Якщо в документі випускника є навіть несуттєва помилка – її необхідно обов’язково виправити, – наголошує на цьому освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Не менш неприємна ситуація, коли власник свідоцтва про освіту губить його, втрачає через крадіжку, пожежу або за будь-яких інших обставин, і документ необхідно відновити. Як це зробити та куди необхідно звертатись, – роз’яснила служба освітнього омбудсмена.
КОЛИ ВИДАЄТЬСЯ ВИПРАВЛЕНИЙ ДОКУМЕНТ ПРО ОСВІТУ, А КОЛИ ЙОГО ДУБЛІКАТ
Насамперед потрібно знати, що коли для друку замовляється документ про освіту, він може мати один із трьох статусів:

  • первинний документ,
  • дублікат,
  • виправлений документ.

Первинний документ виготовляється і видається вперше.

Дублікат – це документ, який виготовляється повторно через його втрату або пошкодження і знищення всіх або більшості реквізитів, які не дозволяють встановити власника документа. Якщо у первинному документі була помилка у прізвищі, імені, по батькові, дублікат враховує зміни (пункт 1.4 розділу 1 та пункт 5.1 розділу 5 “Порядку замовлення документів про базову середню освіту та повну загальну середню освіту, видачі та обліку їх карток” ).

Виправлений документ виготовляється повторно через наявність помилок у первинному документі (пункт 1.4 розділу 1 Порядку).

У разі крадіжка, втрати або пошкодження свідоцтва видається його дублікат. Якщо в документі помилка, випускник має отримати виправлене свідоцтво.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ І ЩО РОБИТИ, ЩОБ ВИПРАВИТИ ПОМИЛКУ У СВІДОЦТВІ ПРО ОСВІТУ
Випускнику слід дотримуватися таких інструкцій:

  • зробити копію першої сторінки паспорта;
  • прийти до своєї школи з усіма необхідними документами (це – оригінал свідоцтва про освіту та копія паспорта);
  • написати заяву на ім’я керівника закладу освіти та додати до неї всі необхідні документи (пункт 3.17 розділу 3 Порядку );
  • коли заклад освіти повідомить про те, що свідоцтво готове, отримати виправлений документ безпосередньо у школі, розписавшись у книзі видачі.

ЯК ОТРИМАТИ ДУБЛІКАТ ДОКУМЕНТА В РАЗІ ЙОГО ВТРАТИ ЧИ ПОШКОДЖЕННЯ
Власнику свідоцтва потрібно:

  • подати оголошення у друкованих ЗМІ за місцем проживання. В оголошенні вказуються назва документа, його номер, дата видачі, на чиє ім’я виданий, яким закладом освіти й те, що документ визнається недійсним;
  • оплатити послуги з виготовлення дубліката, щоб мати підтвердження про оплату. Оскільки пошкодження або втрата свідоцтва сталися з вини його власника, тому в цій ситуації саме він оплачує послуги;
  • прийти до закладу освіти з необхідними документами (оголошення у ЗМІ підтвердження про оплату, ксерокопією свідоцтва про освіту (якщо її можливо надати). Також при собі необхідно мати оригінал паспорта;
  • написати заяву на ім’я керівника закладу освіти. У заяві зазначається причина втрати або пошкодження документа, прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання, телефон (за наявності), назва втраченого або пошкодженого документа, назва закладу освіти та дата його закінчення, інші відомості, якщо власник документа або заклад освіти вважають їх суттєвими для видачі дубліката  (пункти 5.2 – 5.4 розділу 5 Порядку);
  • очікувати, поки заклад освіти повідомить про виготовлення дубліката. Власник свідоцтва має отримати дублікат безпосередньо у закладі освіти, розписавшись у книзі видачі.

Заклади освіти, управління та департаменти освіти під час процедури замовлення виправлених документів або дублікатів діють відповідно до “Порядку замовлення документів про базову середню освіту та повну загальну середню освіту, видачі та обліку їх карток”.

Служба освітнього омбудсмена нагадує, що абітурієнти, які під час вступу до закладів вищої освіти подавали документ про базову або повну загальну середню освіту з помилками, повинні обов’язково замінити документ до 01 листопада 2020 року. Після зарахування до ЗВО інформація про заміну документа буде перевірятися. Якщо вступник не замінить свідоцтво, у майбутньому він не зможе отримати документ про здобуття вищої освіти.

Джерело.


Повернутись вверх