facebook

Чи законні рекомендації МОН щодо анонімних повідомлень про булінг у школі?

Чи законні рекомендації МОН щодо анонімних повідомлень про булінг у школі?

Автор: Лілія Орел

МОН розробило алгоритм ‼️АНОНІМНОГО повідомлення дитиною про булінг. У алгоритмі зазначено, що дитина може  повідомити про булінг онлайн на сайті АІКОМ.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про освіту»  підзаконні нормативно-правові акти не можуть звужувати зміст і обсяг конституційного права на освіту, а також визначених законом автономії суб’єктів освітньої діяльності та академічних свобод учасників освітнього процесу.

Листи, інструкції, методичні рекомендації, інші документи органів виконавчої влади, крім наказів, зареєстрованих Міністерством юстиції України, та документів, що регулюють внутрішню діяльність органу, не є нормативно-правовими актами і не можуть встановлювати правові норми.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про звернення громадян» письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається ‼️АНОНІМНИМ і розгляду не підлягає.

Отже, керуючись вищевикладеним:

1. Рекомендації, алгоритми та інші документи органів виконавчої влади не можуть встановлювати правові норми.

2. Анонімні звернення громадян розгляду не підлягають (ст.8 Закону України «Про звернення громадян»).

3. Алгоритм МОН щодо анонімного звернення дитини з питань булінгу не є нормативним актом і суперечить нормам чинного законодавства чим порушує права учасників освітнього процесу.

Джерело.


Повернутись вверх