facebook

Чи можна дітям без профілактичних щеплень відвідувати навчальний заклад?

Чи можна дітям без профілактичних щеплень відвідувати навчальний заклад?

Позиція з цього питання висловлена в Постанові Верховного Суду України від 10.03.2021 номер справи N 331/5291/19:
«Згідно зі статтею 12 Закону України “Про охорону дитинства” батьки несуть відповідальність за стан здоров’я дитини, її фізичний розвиток.

Відповідно до частин першої, другої статті 15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом…

…Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячого закладу‼️НЕ ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ.
Інтереси однієї особи не можуть домінувати над інтересами держави в питанні забезпечення безпеки життя і здоров’я його громадян».
В Постанові суду також зазначається, що при відстороненні дитини від відвідування ОЧНОЇ (денної) форми здобуття освіти право дитини на здобуття освіти не порушене, оскільки для дітей, які не можуть відвідувати заклад освіти за відсутності щеплень, ст. 9 Закону України «Про освіту» встановлені альтернативні способи отримання освіти та продовження навчання в тому числі в навчальному закладі.
Отже, керуючись вищевикладеним:
1. Дитина без профілактичних щеплень не може відвідувати заклади освіти.
2. При відстороненні дитини від відвідування навчального закладу реалізація права на освіту не порушена. Є альтернативні способи отримання освіти – дистанційна форма, екстернатна.
З повагою – юрист Лілія Орел

Джерело.


Повернутись вверх