facebook

Мотлох замість шкільних ноутбуків

Мотлох замість шкільних ноутбуків

Зміни у Типовому переліку комп’ютерного обладнання для шкіл суперечать Санітарному регламенту.

Днями Міністерство освіти і науки винесло на громадське обговорення проєкт змін до Типового переліку комп’ютерного обладнання для закладів освіти.

Означений перелік встановлює рекомендовані вимоги до технічних параметрів комп’ютерів та ноутбуків, які можуть використовуватися під час навчання у дитсадках, школах та училищах.

Цей документ, отже, визначає, які комп’ютери будуть закуповуватися чи постачатися закладам освіти для роботи вчителів й навчання учнів.

Хоча технічні характеристики сучасних комп’ютерів поступово покращуються, проте Міносвіти пропонує піти протилежним шляхом і знизити, погіршити вимоги до конфігурації «шкільних» ґаджетів.

Найбільш кричуща зміна, яку пропонується запровадити, стосується зменшення «рекомендованого» розміру екрана ноутбуків, призначених для використання учнями та вчителями.

За чинними вимогами Міносвіти, діагональ екрана ноутбука має бути не меншою за 14 дюймів. Цей параметр запропоновано змінити так: «розмір діагоналі — 11,6 дюймів для комп’ютера здобувача освіти та не менше 13 дюймів для комп’ютера педагогічного працівника».

Зверніть увагу: для вчителів розмір діагоналі – «не менше», а для учнів уточнення «не менше» немає.

Пропонована зміна, до речі, суперечить чинному Санітарному регламенту для середніх шкіл (абзац четвертий пункту 22): лікарі та фахівці Міністерства охорони здоров’я в цьому документі встановили, що діагональ екрана ноутбука, який використовується учнями, має становити «не менше… 14 дюймів».

Чтайте також:  Багато гарних слів і нічого спільного з реальністю. Освітянин назвав слабкі місця курсів для підвищення кваліфікації вчителів в Україні

Крім того, за чинними вимогами, екран ноутбука має бути виготовлений за технологією IPS, тоді як проєкт змін передбачає використання технологій TN, VA або IPS.

TN-екран дешевший у виробництві і дає гіршу якість зображення, ніж екрани, виготовлені за технологіями VA та IPS.

Міносвіти також пропонує прибрати вимогу про наявність у ноутбуці «повнорозмірної» клавіатури: у корпусі маленького ноутбука можна розмістити тільки клавіатуру зі зменшеними клавішами, якою може бути незручно користуватися.

А от технічний параметр шкільних ноутбуків, який треба було б змінити, фахівці МОН пропонують не чіпати. Рекомендований обсяг оперативної пам’яті (RAM) ноутбука для учнів пропонується залишити на рівні 4 гігабайт (GB), коли комфортна робота з Windows сьогодні вимагає не менше 8 GB оперативної пам’яті.

Ноутбуки з меншим обсягом RAM практично пішли з ринку: один з цінових агрегаторів на момент написання цієї нотатки пропонує 115 моделей ноутбуків з 4 GB оперативної пам’яті і 1910 моделей з 8 GB RAM.

Складається враження, що нова пропозиція МОН вмотивована необхідністю звільнити чиїсь склади від застарілої і незатребуваної комп’ютерної техніки. Якщо це рішення буде реалізоване, воно породить наступну проблему: у найближчі кілька років після отримання ноутбуків зі складів школам не дозволять закупати нормальну комп’ютерну техніку, оскільки вони «нещодавно» вже отримали «новенькі» школярські ноути.

Чтайте також:  Школи не мають права вимагати гроші: як не платити за ремонт та підручники

Чи дійсно ми хочемо, щоб наші діти у школах напружували очі, працюючи за малесенькими, сповільненими ноутбуками із не надто чудовою якістю зображення на екрані?

Автор: Євген Ніколаєв, директор Аналітичного центру «ОсвітАналітика» Університету Грінченка.

Джерело.


Повернутись вверх