facebook

Що таке інтегроване навчання та в яких класах не можна його впроваджувати: розʼяснення експертки

Що таке інтегроване навчання та в яких класах не можна його впроваджувати: розʼяснення експертки

Інтегроване навчання передбачає комплексний підхід через призму цілісної картини світу й не ділиться на окремі дисципліни. Воно може бути кількох видів – на початковому рівні, між предметами та галузями.

У першому випадку діти на уроках працюють з однією темою, детально її вивчаючи. Інтеграція між предметами передбачає розбір проблеми з погляду різних дисциплін. Наприклад, на біології можна розглядати тему про воду та її роль для живих організмів, тоді як на географії – про колообіг у природі. Детальніше про інтегроване навчання розповіла науковиця та викладачка Інна Дьоміна в інтервʼю Новій українській школі.

Міждисциплінарний звʼязок між галузями полягає у вивченні однієї теми з залученням багатьох галузей.

“Наприклад, тема алкалоїдів. З погляду біології можна вивчати їх як біологічно активні речовини, які можуть бути отруйними для людини. Якщо копнути глибше, то можна з’ясувати з учнями, для яких рослин це більш характерно (отруйність). Цю ж тему можна вивчати в літературі, адже певний автор може описати конкретну речовину (алкалоїдну), розповідаючи про місцевість, де відбувалися події та де росте ця рослина. Тобто в одній темі можна зануритися і поєднати багато різних галузей, не лише природничих”, – пояснює педагогиня.

Чтайте також:  Коли стартує навчальний рік 2024 – 2025 у школах України

За її словами, інтегроване навчання підходить як дітям, так і дорослим. Проте існують проміжки, коли школярів не варто навантажувати такою системою освіти.

Зокрема, дітей дошкільного та молодшого шкільного віку важливо зацікавити наукою, пояснюючи, що світ дуже цікавий та кожен може проводити досліди. У цей період фахівчиня не радить обовʼязково наголошувати на тому, що це саме інтегроване навчання.

Учням 5-6-х класів важливо не відбити бажання вивчати природничі науки та сформувати початкове уявлення про те, чим займається кожна дисципліна. За словами Дьоміної, інтеграція у цей період важлива, адже має захопити дітей навчанням. Натомість із 7-го по 9-й клас важливо не забирати у підлітків можливість глибоко вивчати окремі природничі дисципліни, адже у школярів можуть виникнути освітні втрати саме з цих предметів.

“Тобто інтеграція у 5-6-му класі важлива, бо має виконати функцію захоплення наукою та підготувати до повного занурення в природничі дисципліни. Коли ж переходимо в 7-й клас, де є окремі фізика, хімія та біологія, не можна забирати в дітей можливість зануритися окремо в ці предмети”, – каже фахівчиня.

Вона радить запроваджувати наприкінці навчального року годину або місяць інтегрованого навчання, паралельно вивчаючи природничі предмети.

Чтайте також:  В Україні знову всерйоз заговорили про навчання влітку: як довго вчитимуться школярі в наступному році?

У 10-11-х класах фахівці рекомендують, аби школярі мали 50% практики та 50% теорії.

Джерело.


Повернутись вверх