facebook

Трудові відносини: чи може працювати дистанційно вчитель, який перебуває за кордоном

Трудові відносини: чи може працювати дистанційно вчитель, який перебуває за кордоном

Роз’яснення дали у Держпраці.

В Україні трудові відносини між роботодавцем і працівником регулюються відповідним законом. Під час війни, яку розпочала РФ, багато українців були змушені покинути свої домівки та виїхали за кордон. Фахівці південно-східного міжрегіонального управління державної служби з питань праці розповіли, чи може вчитель, який перебуває за кордоном працювати дистанційно.Фахівці пояснили, що постанова Кабміну від 26 квітня 2022 року «Про особливості дистанційної роботи в державному секторі» не стосується вчителів і вихователів, оскільки заклад освіти комунальної форми власності не є суб’єктом господарювання державного сектора економіки.

«Дистанційно працювати з-за кордону вчителю можна, для цього не потрібне відрядження», – йдеться у повідомленні.

Так, роз’ясненні Міністерства освіти і науки від 15 березня 2022 року вказано, що кожен працівник (педагогічний, науково-педагогічний та інші) закладів і установ освіти, робота якого відбувається в дистанційному режимі, має самостійно визначити робоче місце та, відповідно, є відповідальним за гарантування безпечних і нешкідливих умов праці на цьому робочому місці, зокрема, за межами території України.

«В умовах воєнних дій можливе вимкнення комунікацій, які дозволяють працювати дистанційно, – електроенергії та мережі Інтернет. Неможливість виконання працівником дистанційної роботи через відсутність відповідних комунікацій не може розглядатися як порушення трудової дисципліни», – пояснили у Держпраці.

Чтайте також:  Опубліковано зміни щодо нових підстав звільнення та відсторонення працівників - Закон №3768-IX

Джерело.


Повернутись вверх