facebook

Чи може інклюзивний клас працювати без асистента вчителя?

Чи може інклюзивний клас працювати без асистента вчителя?

Адміністрація школи не створює інклюзивний клас, пояснюючи це тим, що немає фахівця на посаду асистента вчителя. Що робити класному керівнику? Чи можлива робота вчителя без асистента?

Закон України “Про освіту” зобов’язує адміністрацію закладу відкрити інклюзивний клас у випадку звернення учня/учениці з особливими освітніми потребами:

“У разі звернення особи з особливими освітніми потребами або її батьків, заклад освіти утворює інклюзивний клас та/або групу в обов’язковому порядку” (частина 2 статті 20 ЗУ “Про освіту”).

Отже, інклюзивний клас має бути відкритий, якщо було відповідне звернення батьків/законних представників. Якщо таке звернення є, проте клас не відкрили – це пряме порушення норми Закону, за що керівник закладу освіти може бути притягнутий до відповідальності. Якщо ж такого звернення від батьків/законних представників не було – підстав для відкриття інклюзивного класу немає.

Власне, посада “асистент вчителя” може з’явитися в штатному розписі лише після того, як було ухвалене рішення про відкриття інклюзивного класу. Забезпечити фахівця на цю посаду є обов’язком керівника закладу освіти та управління освіти: “Органи державної влади, органи місцевого самоврядування та заклади освіти створюють особам з особливими освітніми потребами умови для здобуття освіти нарівні з іншими особами, шляхом належного фінансового, кадрового, матеріально-технічного забезпечення та забезпечення універсального дизайну та/або розумного пристосування, що враховує індивідуальні потреби та можливості таких осіб, визначені в індивідуальній програмі розвитку” (пункт 4 статті 19 Закону України “Про освіту”).

Чтайте також:  У батьків істерика: школи почали попереджати – навчання із серпня

Законодавство не передбачає зупинки навчання в інклюзивному класі в тому випадку, коли відсутній асистент вчителя. Тож фактично інклюзивний клас може працювати навіть за умови відсутності асистента вчителя якийсь час.

Джерело.


Повернутись вверх