facebook

Без «готових рішень» не обійтися: що українським вчителям не вистачає?

Українські вчителі потребують «готових рішень», – дослідження НУШ

Психологічний стан опитаних учителів може частково пояснювати потребу в «готових рішеннях»

Учителі Нової української школи потребують готових рішень, які забезпечили б їх матеріалом для роботи на мінімально достатньому рівні.

Про це свідчать результати дослідження «Нова українська школа: виклики впровадження», здійсненого ГО «Смарт освіта» у партнерстві з фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва.

Зокрема, лише 24 % українських учителів, які працюють у базовій школі, створюють власні навчальні програми на основі модельних.

Натомість більшість учителів (76 %) не створює власних програм, а користується модельними, причому мотивувати до створення програм половину опитаних могла б лише наявність вільного часу.

«Щодо укладання власних програм наявна така тенденція: навіть надбавки до зарплати не мотивують учителів створювати навчальні програми так, як наявність вільного часу (до створення власної навчальної програми з предмета 50 % учителів могла б мотивувати наявність вільного часу й лише 35 % – доплата)», – йдеться у звіті.

При цьому 14 % опитаних не планують створювати власні навчальні програми навіть за умови додаткових стимулів чи мотивацій

У зв’язку з цим укладачі звіту припускають, що втома й виснаженість учителів досягли тієї межі, коли вони максимально потребують готових рішень, адже не мають ресурсу на постійну реалізацію творчого підходу до викладання й педагогічної автономії.

Чтайте також:  “Ми виховуємо, формуємо, навчаємо освіченого українця”: як учителі 5–6-х класів розуміють реформу НУШ і чого бракує для її впровадження

Тобто саме психологічний стан опитаних може частково пояснювати їхнє небажання створювати власні програми, потребу в «готових рішеннях», прихильність до модельних програм, які великою мірою повторюють «старі» програми, а також труднощі із опануванням нових методів роботи із учнівством 5-6-х класів.

Щодо психологічної допомоги, то на питання про те, як поліпшити надання такої допомоги, найпопулярніша відповідь – «Треба розробити чіткий алгоритм для роботи вчителів зі складними випадками».

Така відповідь також сигналізує про потребу готових рішень та інструкцій щодо кризового менеджменту.

Джерело.


Повернутись вверх