facebook

Що не так із підручниками НУШ для 5-6 класів: завдання відірвані від реальності, дивні ілюстрації і контент не за віком

Що не так із підручниками НУШ для 5-6 класів: завдання відірвані від реальності, дивні ілюстрації і контент не за віком

Вчителі, які викладають у 5-6 класах за програмою Нової української школи, розповіли, з якими проблемами вони стикаються у матеріалах підручників. Зокрема, педагоги математики найчастіше звертали увагу на відірваність матеріалу від реальних життєвих запитів дітей та дивність ілюстрацій до запропонованого матеріалу. В посібниках з української мови та літератури найбільше зауважень викликала складність теоретичних завдань та їхня невідповідність віку школярів.

Про це розповіли під час презентації дослідження “Нова українська школа в 5-6 класах: виклики та впровадження”. Вчителі англійської мови найбільше нарікали на порушення послідовності викладу теоретичного матеріалу та складний стиль його презентації у підручнику.

Крім того педагоги зазначили, що у посібниках нераціонально використовуються посилання на електронні ресурси та кількість матеріалу не відповідає тривалості уроку.

Дослідники також проаналізували деякі підручники з української літератури для 5 класів та виявили в них порушення повʼязані з дискримінаційними висловлюваннями, “занепадницькими” наративами в контексті патріотичного виховання та скорочені варіанти творів, що суперечать меті програми НУШ.

На їхню думку це може бути спричинено закоротким циклом підготовки підручників та недостатністю врахування висновків експертизи посібників і програм.

Чтайте також:  Провал «реформи НУШ»: винні точно не вчителі

Згідно з результатами дослідження, автори припускають, що це впливає на якість навчання, адже вчителям бракує часу, сил і знань, аби користуватись додатковими матеріалами.

Натомість, певна кількість педагогів не зазначили про зауваження до підручників. Зокрема про це зазначили:

  • 21,4% вчителів математики;
  • 19% української мови;
  • 20,4% української літератури;
  • 17,2% іноземної мови.

Джерело.


Повернутись вверх