facebook

Мінімальна наповнюваність класів

Мінімальна наповнюваність класів

Матеріал підготовлено у співпраці з Службою освітнього омбудсмена

Відповідно до Закону України “Про повну загальну середню освіту” (далі – Закон), формування класів (груп) у закладах загальної середньої освіти відбувається з метою належної організації освітнього процесу.

Кількість учнів у навчальних приміщеннях закладів освіти має відповідати вимогам Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 № 2205 “Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти” (далі – Санітарний регламент), та не може порушувати права учнів (педагогічних працівників) на належні, безпечні та здорові умови навчання (праці) (частина 3 статті 12 Закону).

Яка мінімальна кількість учнів в класі (групі)

Кількість учнів у класі (наповнюваність класу) державного, комунального закладу освіти не може становити менше 5 учнів (частина 2 статті 12 Закону).

Якщо кількість учнів не дозволяє утворити клас, учні можуть продовжити навчання в цьому закладі освіти за однією з інших (крім очної) форм здобуття повної загальної середньої освіти або в іншому закладі освіти із забезпеченням територіальної доступності.

 

Зменшення кількості учнів у класі протягом навчального року не є підставою для припинення функціонування цього класу до закінчення навчального року (частина 2 статті 12 Закону).

Початкова школа може забезпечувати здобуття початкової освіти дітьми (незалежно від їх кількості) одного або різного віку, які можуть навчатися в одному з’єднаному класі (класі-комплекті) або в різних класах. Освітній процес у такій школі може організовуватися одним чи кількома вчителями або в будь-якій іншій формі, яка є найбільш зручною та доцільною для забезпечення здобуття дітьми початкової освіти відповідно до державного стандарту початкової освіти. Гранична наповнюваність таких класів-комплектів становить не менше 5 осіб (частина 5 статті 12 Закону).

Увага! Під час дії воєнного стану, введеного Указом Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні”, зупиняється дія положень частин другої та п’ятої статті 12 цього Закону щодо мінімальної кількості учнів у класі (наповнюваності класу) державного, комунального закладу освіти, крім здобуття освіти за очною (денною) або вечірньою формою. Тобто під час дистанційного навчання наповнюваність класів, зокрема у класі-комплекті, може бути менше 5 учнів.

Наповнюваність класів (груп) у спеціальних закладах загальної середньої освіти визначається положеннями про такі заклади освіти. Наповнюваність спеціальних класів (груп) у закладах загальної середньої освіти має відповідати нормам наповнюваності класів (груп) у спеціальних закладах загальної середньої освіти (частина 4 статті 12 Закону).

Наповнюваність спальних кімнат у пансіонах (гуртожитках) для учнів 1-4 класів – 5-6 місць, для учнів 5-11(12) класів – не більше 4 місць. Площа спальних кімнат визначається з розрахунку 6 м2 на 1 місце (пункт 32 розділу ІІ Санітарного регламенту).

Джерело.


Повернутись вверх