facebook

Яке значення має медаль та свідоцтво з відзнакою при вступі до вишу? Пояснює омбудсмен

Яке значення має медаль та свідоцтво з відзнакою при вступі до вишу? Пояснює омбудсмен

Наявність у випускника 11-го класу золотої чи срібної медалі не надає переваг абітурієнту при вступі до закладу вищої освіти.

Водночас вона має значення при вступі до закладу професійно-технічної освіти, повідомляє освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Згідно з правилами прийому до закладів професійної освіти, першочергово до закладів професійної освіти зараховуються випускники шкіл, які:

нагороджені золотою або срібною медаллю;
мають свідоцтво про базову середню освіту з відзнакою;
випускники закладів професійної освіти, які отримали дипломи кваліфікованого робітника з відзнакою і вступають на навчання за освітньо-професійним ступенем фахової передвищої освіти “фаховий молодший бакалавр”.

Золота медаль “За високі досягнення у навчанні” та срібна “За досягнення у навчанні” є видом морального стимулювання випускників закладів загальної середньої освіти всіх типів і форм власності, говорить омбудсмен.

За його словами, у різні роки вступної кампанії роль медалі для абітурієнта при вступі до закладу вищої освіти змінювалася.

Ще у 2014 році випускники, які здобули повну загальну середню освіту та були нагороджені золотою або срібною медаллю, а також випускники, які мають свідоцтво про базову загальну середню освіту з відзнакою, мали право на першочергове зарахування до закладів вищої освіти.

Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

У 2015 році це положення змінили й ЗВО мали можливість самостійно визначати, чи враховувати наявність медалі як умову для першочергового вступу.

Останніми роками, зокрема у 2023-му, наявність медалей не враховувалася при вступі до ЗВО, каже омбудсмен.

“У 2023 році при вступі також не враховувався середній бал свідоцтва про освіту. Якщо у двох абітурієнтів була рівна кількість балів, значення мала пріоритетність заяв вступу”, – додав Сергій Горбачов.

Джерело.


Повернутись вверх