facebook

Інклюзивна освіта в Україні: хто такий асистент вчителя та якою є головна проблема цієї посади?

Інклюзивна освіта в Україні: хто такий асистент вчителя та якою є головна проблема цієї посади?

Інформує Всеосвіта.
Кількість інклюзивних класів у школах України зростає щороку, у 2023 році на їхнє облаштування та розвиток виділено 304 млн гривень. Проте, деякі школи стикаються з таким досвідом вперше, тому до штату вводиться посада «асистент вчителя». Хто це та які обовʼязки у цього педагога, розповідаємо в матеріалі.

Інклюзивна освіта має невеликий досвід в Україні — класи, де діти з інклюзією можуть навчатися, почали формувати у 2015-2017 роках. Після введення реформи Нової української школи тема почала розвиватися, проте війна та пандемія зупинила цей процес. У 2023 Кабмін виділив 304 млн гривень на інклюзивну освіту та ввів посаду асистента вчителя, який має допомогти дітям з адаптацією до навчального процесу.
Хто такий асистент вчителя?
Згідно з поясненнями Офісу освітнього омбудсмена, асистент вчителя не проводить уроки та не задає домашніх завдань. Головна функція асистента — це допомога вчителю або вихователю у навчанні дітей з особливими освітніми потребами.

Таким чином, асистент працює з усім класом чи групою, а також з дитиною, яка має особливі потреби.

Кому підпорядковується робота асистента? Асистент вчителя підпорядковується безпосередньо заступнику директора з навчально-виховної роботи або ж методисту закладу дошкільної освіти. Тижневе навантаження асистента вчителя становить 25 годин, це приблизно пʼять годин на день.

Чтайте також:  Чи можуть батьки бути асистентом дитини в інклюзивному класі?

Функції асистента вчителя:

  1. Спостереження за дитиною для вивчення її індивідуальних особливостей, схильностей, інтересів та потреб.
  2. Участь в організації освітнього процесу дитини з потребами.
  3. Участь у розробці індивідуальної програми розвитку дитини.
  4. Участь у підготовці індивідуального навчального плану та індивідуальної навчальної програми.
  5. Адаптація освітнього середовища, навчальних матеріалів відповідно до потенційних можливостей та з урахуванням індивідуальних особливостей розвитку дитини з ООП.
  6. Оцінки асистент вчителя спільно з педагогом або вихователем не виставляє, проте бере участь в інспекції кінцевих цілей навчання, передбачених індивідуальною програмою розвитку.
  7. Також асистент вчителя надає інформацію батькам, педагогічним працівникам про особливості розвитку дитини з ООП.

Крім того, якщо асистент вчителя помічає під час навчання дитини, зокрема дистанційного, психотравмувальні сімейні ситуації, нервозність батьків, систематичне невиконання з дітьми завдань, надмірну вимогливість до дитини або надмірну опіку тощо, він повинен повідомити про це вчителя, практичного психолога та керівника закладу освіти.

А от чим асистент вчителя не займається:

  • Не проводить повноцінний урок для класу або групи та не може заміняти педагогів.
  • Не здійснює фізичний супровід дитини чи забезпечення соціально-побутових потреб.

Зокрема, у переодяганні чи роздяганні дитини, відвідуванні туалету, харчуванні. Це обовʼязки або опікуна, або особистого асистента дитини.
Хто може бути асистентом вчителя?
Посада асистента вчителя передбачає ряд умов, які обовʼязкові до виконання:

  • Асистентом може бути лише людина з педагогічною освітою (вища або професійна кваліфікація).
  • Асистент вчителя має вільно володіти державною мовою (для громадян України) або володіти нею в обсязі, достатньому для спілкування (для іноземців та осіб без громадянства).
  • Фізичний та психічний стан здоровʼя має дозволяти виконувати професійні обовʼязки.
Чтайте також:  Чи можуть батьки бути асистентом дитини в інклюзивному класі?

А яка ж зарплата?
А тепер наблизились до найбільш чутливої теми стосовно асистентів вчителів та й взагалі, усієї освітянської спільноти. Це тема зарплати.

У середньому фахівці інклюзивних класів отримують мінімальну зарплату — 6700 гривень. У 2023 році стартувало підвищення виплат, том щомісячна плата становитиме 8600 гривень. Кардинальними змінами це назвати не можна. Окрім того, помічник вчителя може лише розраховувати на премію у розмірі від 10% до 20% від зарплати.

Зарплата залежить також від територіального розташування та середньої зарплати в регіоні. Так, у великих містах: Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Івано-Франківськ оплата праці трохи вища, і може з урахуванням премії сягати 10 100 грн на місяць, а у менших містах відповідно буде нижчим. Окрім того, індексації зарплати асистента вчителя в інклюзивному класі у великій кількості не варто очікувати, розрахована сума залежить або від зростання інфляції, або від прожиткового мінімуму.

Якщо в класі є одразу понад п’ять дітей з особливими потребами, вчитель може розраховувати на доплату у розмірі 20% від окладу та розраховується не на весь місяць, а лише за відпрацьовану кількість годин в інклюзивному класі. Проте й тут є проблема: індексують лише зарплату вчителя, а от асистенту на якісь доплати можна не розраховувати.

Чтайте також:  Чи має право педагог забирати у здобувачів освіти телефон?

І от виходить, що обовʼязків у асистентів вчителів багато, а от зарплата залишає бажати кращого. Однак у 2024 році Кабмін та Міносвіти обіцяють підвищення зарплати вчителям майже на третину, але окремо про асистентів там нічого не вказано.

Джерело.


Повернутись вверх