facebook

Чи може педагогічний працівник відмовитися від класного керівництва?

Чи може педагогічний працівник відмовитися від класного керівництва?

Відповідно до п. 2.1 Розділу 2 Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України від 06.09.2000 № 434 (далі – Положення № 434 ) обов’язки класного керівника покладаються на педагогічного працівника навчального закладу системи загальної середньої освіти,‼️ який має педагогічну освіту або відповідну професійну освіту та професійно-педагогічну підготовку, здійснює педагогічну діяльність, фізичний та психічний стан здоров’я якого дозволяє виконувати ці обов’язки.
Відповідно до п. 2.2 Розділу 2 Положення № 434‼️ обов’язки класного керівника покладаються директором навчального закладу на педагогічного працівника або на досвідченого майстра виробничого навчання,‼️ за його згодою, і не можуть бути припинені до закінчення навчального року. У виняткових випадках з метою дотримання прав та інтересів учнів (вихованців) та їх батьків зміна класного керівника може бути здійснена протягом навчального року.
Відповідно до п. 1 ст. 29 Кодексу законів про працю України до початку роботи роботодавець зобов’язаний в узгоджений із працівником спосіб поінформувати працівника про:

  • місце роботи (інформація про роботодавця, у тому числі його місцезнаходження),
  • трудову функцію, яку зобов’язаний виконувати працівник (посада та перелік посадових обов’язків),
  • дату початку виконання роботи.
Чтайте також:  З 1 вересня 2024 року у перших класах не може бути більше ніж 24 учні

Відповідно до ст. 31 Кодексу законів про працю України роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.
‼️Отже, керуючись вищевикладеним:
1. Класний керівник – це не посада. Посадою є «Вчитель закладу загальної середньої освіти» і т.д.
2. В посадові обов’язки педагогічного працівника не входить виконання класного керівництва без його згоди. Відповідно, педагогічний працівник має право відмовитися від виконання обов’язків класного керівника, так як виконання цих обов’язків виконується на добровільних засадах.
Юрист психолог ЛіліяОрел.

Джерело.


Повернутись вверх