facebook

У 2024-му році зміняться правила проходження медогляду: роз’яснення МОЗ

У 2024-му році зміняться правила проходження медогляду: роз’яснення МОЗ

З 1 жовтня 2024 року набувають чинності оновлені вимоги до організації й проведення профілактичних медичних оглядів працівників деяких професій.

З якими інфекційними хворобами тепер можна працювати в громадській сфері
Насамперед зміни торкнуться переліків виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені невакциновані особи або особи, хворі на певні інфекційні хвороби.

Перелік таких інфекційних хвороб змінено. Додалися ті, що можуть викликати надзвичайні ситуації в системі громадського здоров’я, натомість виключені такі, що не передаються від людини до людини.

Зауважимо, що коли йдеться про працівників громадської сфери, стан їхнього здоров’я, вакцинальний статус, інфікування деякими збудниками критично важливі не лише для них самих, але й для людей, які з ними контактують.

Тому правила проходження медичного огляду ними визначені окремим наказом МОЗ.

Які обстеження стануть обов’язковими
Найбільших змін зазнав перелік необхідних обстежень при проведенні обов’язкових медичних оглядів.

Він доповнений обов’язковими лабораторними (загальний аналіз крові і сечі, глюкоза крові), інструментальними (вимірювання артеріального тиску та ЕКГ) і фізикальними обстеженнями.

Ураховуючи, що діяльність деяких працівників безпосередньо пов’язана з щоденним контактом з людьми, до переліку лікарів-спеціалістів, висновки яких потрібне при медогляді, додано лікаря-психіатра.

Чтайте також:  Бізнес на сертифікатах: Навіщо деякі вчителі скуповують їх десятками та які є «ліки» від недоброчесності

Флюорографія або рентгенологічне обстеження органів грудної клітини проводитиметься виключно за наявності факторів ризику наявності у працівника туберкульозної інфекції – після проходження анкетування.

Бактеріологічні дослідження (так звані “кишкова група” і “мазок на стафілокок”) стануть обов’язковими лише для працівників, які безпосередньо пов’язані з виготовленням та реалізацією продуктів харчування.

Якщо працівник ризикує інфікуватися при виконанні професійних обов’язків та/або може інфікувати інших інфекційними хворобами, проти яких є специфічна профілактика, він мусить вакцинуватися. Вже з жовтня 2024 року працівник не допускатиметься до роботи не маючи відповідного щеплення.

 

Джерело.


Повернутись вверх