facebook

В якому віці потрібно вчити дитину читати: що кажуть науковці й педіатри

В якому віці потрібно вчити дитину читати: що кажуть науковці й педіатри

Лікарі кажуть, що існує певний вік, у якому діти починають читати, проте за їх словами, не потрібно прискорювати цей процес. Зокрема, існують методики, які можуть заохотити дитину до того, аби почати цікавитися книжками.

Американська академія педіатрії поділилась даними, згідно з якими більшість дітей починають вчитись читати від 4 до 7 років. Проте, за словами організації, навіть, ті, які починають робити це раніше і ті, хто пізніше, зрівняються у своїх здібностях у другому або третьому класі. Фахівці виданню Yahoo Life розповіли, що не рекомендують змушувати дітей читати, перш ніж вони будуть готові до цього, адже це може завадити інтересу дитини до навчання.

Дослідження, в яких взяли участь 250 пар з дітьми віком від 6 місяців до 4,5 років, показали, що читання малюкам від народження допомагає їм у опануванні цієї навички в майбутньому, а також розвиває грамотність.

“Ознайомлення маленьких дітей із книгами дуже важливо. Візьміть за звичку щодня читати з дитиною та показувати їй слова та малюнки”, – розповідає педіатриня Дженніфер Кросс.

Особливо корисно, за словами експертів, читати книжки з повторюваними словами та римами, адже це допомагає чути шаблони в словах, які звучать та виглядають однаково. Своїм прикладом дорослі моделюють поведінку дітей. Зокрема, корисно водити малечу в бібліотеку, що допоможе познайомити їх з різними книгами.

Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

“Приблизно у віці 5-6 років – саме тоді вам справді потрібно починати працювати з дітьми, але не обов’язково наполягати на цьому. Якщо їм це цікаво, коли вони молодші, ви можете трохи попрацювати з ними, але я б не перетворювала це на проєкт”, – каже педіатриня Джина Познер.

За словами дитячих лікарів, є певні періоди розвитку, яких мають досягти діти у окремому віці.

Згідно з ресурсом Nemours, діти у різному віці мають:

  • 1-3 роки: давати відповіді на запитання про предмети в книгах, називати знайомі картинки, вказувати предмети і вдавати, що читають книги.
  • 3 роки: слухати довгі оповідання, які читають вголос, співати алфавітну пісню з підказками, створювати символи, що нагадують письмо, розпізнавати перші літери в назві та імітувати читання книги вголос.
  • 4 роки: розпізнавати знайомі знаки і етикетки, особливо на вивісках, розпізнавати слова, які римуються, називати деякі літери алфавіту, писати своє імʼя, співставляти деякі літери із звуками.
  • 5 років: створювати слова, які римуються, зіставляти деякі вимовлені і написані слова, писати деякі літери, цифри і слова, розпізнавати знайомі слова у друкованому вигляді, читати прості слова окремо та в контексті, переказувати головну думку, визначати деталі і послідовне розташування подій сюжету.
  • 6–7 років: читати знайомі історії, озвучувати або розшифровувати незнайомі слова, використовувати картинки і контекст для визначення незнайомих слів, самовиправлення при читанні вголос, письмі.
  • 7–8 років: самостійно читати довші книжки, читати вголос із правильним наголосом і виразом, використовувати контекст і малюнки, щоб допомогти визначити незнайомі слова, правильно використовувати розділові знаки та нові слова, фрази чи фігури мови, які вони чули.
  • 9-13 років: вивчення та розуміння різних типів текстів, (біографій, поезії, художньої літератури) навчатися читанню, щоб отримати певну інформацію, наприклад, із наукової книги. Правильне визначення основних елементів історій: місце, сюжет, проблема та дозвіл, а також читання та письмо на певну тему.
Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

“Якщо ваша дитина важко запам’ятовує літери та звуки, незважаючи на те, що її вчили в дитячому садку, або не розуміє слова, які римуються зі зміненим звуком, у неї “може бути ризик розладу читання. Для педіатра завжди важливо перевіряти зір і слух будь-якої дитини, яка має проблеми з навчанням”, – каже Кросс.

Тим не менш, експерти запевняють, що батькам не потрібно панікувати, якщо їхня дитина засвоює навички повільніше, адже у неї ще буде час аби наздогнати.

Джерело.


Повернутись вверх