facebook

Відповідаємо на питання про сумісництво та суміщення посад

Відповідаємо на питання про сумісництво та суміщення посад

Через зміни в законодавстві в освітній спільноті виникла нова хвиля питань про сумісництво та суміщення посад. Згадані зміни фактично порушили “традиції”, що склалися у сфері виконання педагогами роботи, передбаченої різними посадами (керівника, вчителя, соціального педагога тощо).

У новому юридичному розʼясненні докладно розповідаємо про зміни та відповідаємо на такі питання читачів:

  • чи можна оформити внутрішнє сумісництво для директора школи чи соціального педагога;
  • як оформити сумісництво, якщо вчитель працює одночасно у двох школах, не маючи повного навантаження;
  • чи можна влаштуватися за сумісництвом, якщо на основному місці роботи перебуваєш у декретній відпустці;
  • чи може заступник бути керівником методичної комісії.

Почнемо із загальних змін.

19 липня 2022 року текст статті 102–1 Кодексу законів про працю України виклали в новій редакції. Так, сумісництвом було визначено виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або в роботодавця – фізичної особи.

Працівники, які виконують роботу за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу. Повноваження Уряду визначати порядок роботи за сумісництвом були скасовані. Відповідно втратили чинність і інші нормативні акти, що регулювали умови роботи за сумісництвом, а саме

Натомість досі залишаються чинними

За години педагогічної роботи, виконаної понад встановлену норму (а це 18 годин на тиждень для вчителів), проводиться додаткова оплата відповідно до отримуваної ставки заробітної плати в одинарному розмірі, а за суміщення професій (посад) встановлюється доплата в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки). Керівникам закладів, установ освіти, їхнім заступникам, керівникам структурних підрозділів та заступникам доплата за суміщення не встановлюється.

А тепер перейдемо до питань від читачів:

1. Як оформити внутрішнє сумісництво директора школи, який має, окрім директорства, 6 годин уроків на тиждень?

 

2. А соціального педагога, який має 12 вчительських годин на тиждень? Чи треба наказ про прийняття за сумісництвом?

Питання сумісництва педагогічних працівників стало предметом роз’яснення МОН від 27.01.2023 № 1/1274–23. Розʼяснення ґрунтується на пункті 91 Інструкції № 102, згідно з яким:

  • керівним працівникам закладів освіти надано право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони по основній посаді отримують повний посадовий оклад (ставку);
  • іншим працівникам закладів освіти надано право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але в середньому не більше 12 годин на тиждень (480 годин на рік), якщо вони по основній посаді отримують повний посадовий оклад (ставку).

Згідно з тим же пунктом 91 працівникам за вказану вище норму годин оплата проводиться за тарифікацією – понад основний посадовий оклад (ставку). Втім, за години викладацької роботи чи занять із гуртками, виконані, як виняток, (у зв’язку з виробничою необхідністю) понад норму провадиться погодинна оплата за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік.

На основі цього МОН зробило висновок, що викладацька чи гурткова робота не є сумісництвом.

Водночас чи є ця робота суміщенням – не зазначається, але вочевидь – ні, бо за суміщення встановлюється доплата (крім керівних працівників), а не оплата за тарифікацією.

Отже, можемо зробити висновок, що звичайні шляхи оформлення сумісництва чи суміщення в запитуваних випадках не можуть бути використані.

Як основа для оплати праці залишається застосовувати наказ закладу освіти про розподіл педагогічного навантаження на відповідний навчальний рік та Тарифікаційний список (додаток 1 до Інструкції № 102), приміткою 1 до якого передбачено, що в такому списку вказуються всі працівники школи, ставки заробітної плати й посадові оклади яких залежать від освіти, категорії та тарифного розряду (у тому числі директори та їхні заступники, вчителі, вихователі, бібліотекарі, а також інші працівники (завгоспи, лаборанти), які ведуть викладацьку роботу).

3. Учитель працює одночасно у двох різних школах, викладаючи різні предмети. Повного навантаження (ставки) не має. Загальна кількість годин – 26. Чи вважається така педагогічна діяльність сумісництвом?

 

4. Якщо на основному місці роботи вчитель перебуває у відпустці по догляду за дитиною, то чи може він влаштуватися за сумісництвом на 10 годин на тиждень до іншої школи і якими законами це регулюється?

Для початку згадаємо лист Міністерства економіки від 07.10.2021 р. № 4712–06/49022–07, що окреслює поняття “основного місця роботи”. Зокрема, зазначено, що, відповідно до частини другої статті 21 Кодексу законів про працю, працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної та творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін. Тобто працівники можуть виконувати роботу за сумісництвом на іншому підприємстві, крім основного місця роботи.

Основне місце роботи – це місце, де співробітник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на підставі цієї заяви (пункт 12 частини першої статті 1 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування“).

Працевлаштування педагога потребує оформлення в порядку, встановленому трудовим законодавством. А отже, під час укладання трудового договору повідомлення працівником роботодавця стосовно визначення основного місця роботи може бути зазначено в заяві про прийняття на роботу.

Відповідно до статті 102–1 Кодексу законів про працю України робота в різних закладах освіти є сумісництвом, зокрема, через те, що тут неможливо застосувати вже згаданий пункт 91 Інструкції № 102, що стосується роботи в одному закладі освіти.

МОН у вже згаданому вище роз’ясненні від 27.01.2023 № 1/1274–23 для продовження виконання педагогічної роботи в закладах освіти залученими працівниками з інших закладів рекомендує відкоригувати графіки роботи таких працівників за основним місцем роботи, керуючись нормами статті 60 Кодексу законів про працю України (застосування гнучкого графіка роботи) – для надання можливості їм здійснювати викладацьку (педагогічну) діяльність за затвердженим у закладах освіти розкладом.

Крім цього, частиною восьмою статті 179 Кодексу законів про працю та частиною четвертою статті 18 Закону України “Про відпустки” передбачено, що на бажання жінки або осіб, які фактично доглядають за дитиною, у період їхнього перебування у відпустці по догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. Водночас за ними зберігається право на одержання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Отже, педагогічний працівник, який за основним місцем роботи перебуває у відпустці по догляду за дитиною, може працювати за сумісництвом з оплатою за фактично виконану роботу, тобто відповідно до встановленого педагогічного навантаження.

5. Чи має право заступник керівника школи бути керівником методичної комісії та отримувати відповідну доплату? Якщо так, яким документом це регулюється?

Відповідно до частини 3 статті 24 Закону України “Про повну загальну середню освіту”, вимоги до видів педагогічної діяльності, за які передбачено доплати (або підвищення посадового окладу, розмір таких доплат та підвищень, порядок та умови їхнього встановлення в закладах освіти) визначаються Кабінетом Міністрів України. Наразі це постанова від 28.12.2021 № 1391 “Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності в державних і комунальних закладах та установах освіти”.

Згідно із цією постановою, вчителям у закладах загальної середньої освіти за керівництво предметними, цикловими, методичними комісіями встановлено доплату в розмірі 10–15 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Формулювання постанови однозначне: передбачає встановлення доплати вчителям і не передбачає її встановлення іншим педагогічним працівникам, у тому числі заступникам директора закладу.

Володимир Божинський, науковий співробітник Аналітичного центру “ОсвітАналітика” Київського університету імені Бориса Грінченка, спеціально для “Нової української школи”

Джерело.


Повернутись вверх