facebook

Інклюзія на дистанційці. Як ефективно проводити заняття з дітьми онлайн? Поради вчителям.

Зараз, через три роки вимушеного дистанційного навчання, ми можемо зі впевненістю сказати: наші вчителі можуть усе!

Зокрема й зробити до того дещо екзотичний для шкіл онлайн-формат роботи дієвим та цікавим. І хоча зараз вчителі та їхні учні вже звикли до дистанційки, деякі складнощі все одно залишаються. Особливо непросто організувати ефективне та комфортне навчання для дітей з особливими освітніми потребами.

Величезне значення тут відіграє правильна побудова онлайн-заняття. І ми ніколи не маємо забувати, що серед іншого метою дистанційного навчання є комунікація, створення сприятливого середовища та психологічна підтримка учнів, а також – залучення всіх дітей до результативної групової роботи.

Про те, як зробити навчання дітей з особливими освітніми потребами в умовах дистанційного навчання цікавим та ефективним, розповідає у своєму курсі «Інклюзивна освіта в умовах дистанційного та змішаного навчання» Сергій Зайцев. Якщо вам цікаво дізнатися, як організовувати освітній процес та супровід дітей з ООП в умовах дистанційного та змішаного навчання, як створити сприятливі умови для взаємодії всіх учасників освітнього процесу, а також ефективно використовувати інноваційні методи та сучасні технології, то реєструйтеся!

У курсі «Інклюзивна освіта в умовах дистанційного та змішаного навчання» на вас чекає чимало корисної інформації. І серед іншого Сергій Зайцев розповів, як зробити онлайн-урок в інклюзивному класі дійсно ефективним.

Чтайте також:  "А що це ми будемо Пушкіна вивчати?" Вчителька розповіла про плюси НУШ, штучного інтелекту на уроках і зарплату 12 тисяч гривень

Прості поради для ефективного заняття
Як зробити онлайн-урок максимально ефективним? Дотримуйтеся простих порад:

Не перевантажуйте заняття інформацією. Так, інколи хочеться розказати дітям якомога більше, дати за одне заняття всю-всю корисну інформацію, якою ви володієте, але насправді це не так чудово, як може здаватися. Перенасичення інформацією може навпаки демотивувати учнів.

Зробіть пояснення максимально простим. Ваша мета – допомогти дітям вчитися, але враховуйте той факт, що не всі вони мають однаковий рівень знань. Спростіть пояснення, використовуйте досвід та знання, які діти вже отримали на попередніх уроках. Кожен новий урок варто розпочинати з повторення, а потім поступово переходити до нової теми.
Організовуйте вікторини / тести. Чудовий прийом, який допоможе покращити концентрацію уваги учнів. Але не забувайте, що тести мають бути короткими та легкими, але водночас дуже цікавими. Використовуйте їх на різних етапах уроку та не попереджайте дітей заздалегідь – так цікавіше. Для дітей з ООП такі тести стануть чудовою можливістю дати правильну відповідь та досягти ситуації успіху.
Раціонально використовуйте навчальні матеріали. Тексти, зображення, аудіо, відео – все це може допомогти зробити урок ефективнішим.
Оновлюйте зміст уроків. Вносьте зміни в заняття: використовуйте нові шаблони для презентацій, застосовуйте нові прийоми, використовуйте різні застосунки.

Чтайте також:  "Працюю 31 годину на тиждень": молода вчителька розсекретила свою зарплату

Ще один важливий момент: оцінювання знань дітей з ООП під час дистанційного навчання. Дійсно, результати учнів, порівняно з традиційним форматом, можуть погіршитися, це потрібно враховувати. Тому надзвичайно важливо не порівнювати їхні результати на дистанційці з тими успіхами, яких вони досягали під час офлайн-навчання. Що ж робити? Усе не так складно: команда психолого-педагогічного супроводу має скоригувати цілі та завдання індивідуальної програми розвитку на період дистанційного навчання. Завдяки цьому дитина працюватиме в комфортному темпі та не отримуватиме зайвий раз поганих оцінок.

Окреме питання – домашні завдання. Найкращий варіант – задавати лише ті завдання, які дитина вже виконувала під час уроку. Таким чином вона зможе за аналогією виконати їх і самостійно. Якщо все ж питання будуть, то має допомогти асистент учителя.

Не менш важливо приділити увагу здоров’язбережувальній гігієні. Адже складно сперечатися з тим фактом, що через дистанційку діти менше рухаються та забагато часу проводять за комп’ютером! Тож організовуйте для школярів різноманітні челенджі, проводьте фізкультхвилинки, робіть разом із ними дихальні вправи, вправи на релаксацію та розслаблення органів зору.

І не забувайте про чудові можливості, які вам дають ігрові технології. Дистанційне навчання – додатковий стрес для дітей з ООП, тож на різних етапах уроку важливо використовувати гру, інтерактивні технології тощо – вони дозволять зменшити напругу, дитина відчує, що справляється зі шкільними завданнями навіть в умовах дистанційки.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Організація інклюзивного навчання потребує чудового розуміння багатьох нюансів: від законодавства та деталей роботи ІРЦ до особливостей взаємодії з дітьми з ООП. Отримати вичерпну інформацію про організацію освітнього процесу для дітей з ООП ви зможете завдяки чудовому курсу Сергія Зайцева «Інклюзивна освіта: коротко про найважливіше». А опанувати цікаві інструменти, прийоми та технології, які виведуть навчальний процес в інклюзивному класі на новий, рівень вам допоможе курс Олени Казачинер «Сучасні технології інклюзивного навчання».

Джерело.


Повернутись вверх