facebook

Батьки дітей з інвалідністю можуть обирати між школою з інклюзією та спеціалізованим закладом: рішення уряду

Уряд наголошує на тому, що бачить необхідність в збереженні таких спеціалізованих закладів освіти.

Кабінет Міністрів України вдосконалив порядок зарахування дітей до закладів інституційного догляду і виховання дітей, про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання у ВР.

Це буде зроблено для того, щоб зберегти ті заклади, вихованці яких не можуть отримувати освіту у звичайних школах навіть за умов запровадження інклюзії в середній освіті, — зауважив керівник Уряду.

Уряд наголошує на тому, що бачить необхідність в збереженні таких спеціалізованих закладів освіти.

Вони дадуть змогу батькам вирішувати, чи віддавати дітей з інвалідністю в школу, де є можливість навчатися інклюзивно, чи віддавати навчатись у спеціалізовані навчальні заклади, де навчання відбувається спеціально для таких дітей із можливістю проживання там, — додав Денис Шмигаль.

Марина Лазебна, Міністерка соціальної політики, підкреслила, що Уряд не має на меті одномоментно закрити всі інтернати. Натомість він пропонує змінити систему направлення дітей в ці заклади.

Таким рішенням ми пропонуємо відтермінувати нові правила зарахування дітей в інтернатні заклади на чотири місяці, тобто на період першого семестру. Зараховувати дитину на цілодобове перебування до закладів будуть, як і зараз, за наказом керівника відповідного закладу. Не менш важливим є те, що ми спрощуємо порядок зарахування окремих категорій дітей до спеціальних шкіл без розгляду цього питання на комісіях з питань захисту прав дітей, — проінформувала Марина Лазебна.

Крім цього, Уряд затвердив проєкт постанови, яким визначається положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку.

Це початок системної роботи зі створенням гідних умов для людей похилого віку у таких закладах. Це стосується й питання медичного обслуговування, й питання дозвілля, а також питання побуту, — зазначив Денис Шмигаль.

Раніше “Всеосвіта” писала про те, що на засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій і Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглядали питання доцільності функціонування санаторних шкіл-інтернатів в Україні.

Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

Джерело.


Повернутись вверх