facebook

Щодо призупинення трудових відносин з освітянами на період до 31 січня 2023 року та скорочення працівників без попередження

Щодо призупинення трудових відносин з освітянами на період до 31 січня 2023 року та скорочення працівників без попередження

З початком нового року до Профспілки освітян Києва звертаються працівники стосовно намірів роботодавців призупинити дію трудових договорів на період до 31 січня 2023 року, а також з приводу можливого скорочення працівників без попередження за два місяці. 

Такі дії є неправомірними та такими, що порушують права працівників:

Згідно зі статтею 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи у зв’язку зі збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором.

Роботодавцям варто звернути увагу на те, що головна умова для призупинення дії трудового договору – це абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи. І ці дві умови мають виконуватися одночасно.

Якщо ж працівник бажає та може виконувати роботу або роботодавець може надавати роботу, призупиняти дію трудового договору неправомірно.

Що ж стосується скорочення працівників, то у разі, якщо роботодавець планує звільнення працівників з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру він повинен завчасно, не пізніше як за три місяці надати первинним профспілковим організаціям інформацію щодо цих заходів, а також провести консультації з профспілками.

Чтайте також:  Чи має право педагог забирати у здобувачів освіти телефон?

Згідно зі статтею 49-2 Кодексу законів про працю України про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

Вимога щодо попередження не пізніше ніж за два місяці про наступне вивільнення не застосовується лише до працівників, які вивільняються у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, пов’язаними з виконанням заходів під час мобілізації, на особливий період, а також у зв’язку з неможливістю забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

Профспілка освітян Києва застерігає роботодавців від невиважених кроків та незаконних дій, спрямованих на порушення прав та інтересів працівників.

Слід зазначити,що освітяни і науковці формують людський капітал,зміцнюють обороноздатність України.

Разом  переможемо!

Олександр Ятсун, голова в Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України

Джерело.


Повернутись вверх