facebook

Актуальні підходи до індивідуальної програми розвитку згідно з новим Порядком організації інклюзивного навчання в ЗЗСО

Актуальні підходи до індивідуальної програми розвитку згідно з новим Порядком організації інклюзивного навчання в ЗЗСО

Інформує Всеосвіта.

Кожен заклад освіти має визначити категорію освітніх труднощів, рівень підтримки та внести зміни у чинні індивідуальні програми розвитку учнів з ООП відповідно до оновленого документа.

1 січня 2022 року у дію вступила Постанова КМУ «Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у ЗЗСО», яка оновлює зміст індивідуальної програми розвитку учня з особливими освітніми потребами. На часі кожен заклад освіти має визначити категорію освітніх труднощів, рівень підтримки та внести зміни у чинні індивідуальні програми розвитку учнів з ООП.

У вебінарі директорка комунальної установи «Бердичівський інклюзивно-ресурсний центр» Бердичівської міської ради Людмила Верещак ознайомить педагогів з оновленою формою індивідуальної програми розвитку, а також з оновленою формою висновку інклюзивно-ресурсного центру.

Новий Порядок організації інклюзивного навчання
До 21 січня 2022-го року команда психолого-педагогічного супроводу, у складі якої є фахівці інклюзивно-ресурсного центру, мають визначити рівні підтримки для дітей, які вже навчаються за інклюзивною формою навчання у закладах освіти.

Окрім того, ці заклади освіти мають бути зареєстрованими в автоматизованій системі АС ІРЦ з метою опрацювання висновку в електронному варіанті, підтвердження його чинності. Таким чином, у закладів освіти тепер буде можливість складати індивідуальну програму розвитку у даній системі: давати доступ усім працівникам та заповнювати її.

Чтайте також:  Чи можуть батьки бути асистентом дитини в інклюзивному класі?

Як складається Індивідуальна програма розвитку?
ІПР складається всіма членами команди психолого-педагогічного супроводу на один навчальний рік, та двічі на рік вона переглядається.

Основним джерелом для складання програми індивідуального розвитку є висновок інклюзивно-ресурсного центру, проте наразі необхідно оновити зміст ІПР посеред року. Потрібно брати Саме брати до уваги результати моніторингу, який був здійснений перед другим засіданням команди психолого-педагогічного супроводу, що містить:

  • моніторинг навчальних досягнень;
  • моніторинг розвитку психологічних компетентностей;
  • моніторингу розвитку усіх сфер учня з ООП.

Ще одним джерелом для складання ІПР буде протокол засідання команди психолого-педагогічного супроводу, на якому зазначений рівень підтримки, напрямки та кількість корекційно-розвиткових годин.

Зміст Індивідуальної програми розвитку

  • Період виконання.
  • Загальні відомості про учня.
  • Індивідуальні особливості розвитку учня.

Тут прописують компетентності учня, опис освітніх труднощів та потреби (над чим треба працювати, що розвивати). Також є пункт про рівні підтримки, який був визначений командою супроводу та особливості модифікації та адаптації інклюзивного середовища (ці дані є у висновку ІРЦ).

У разі потреби в індивідуальному навчальному плані потрібно зазначити навчальні предмети, які потребують адаптації чи модифікації та відповідального за розроблення цього плану, а також інформацію про додаткові психолого-розвиткові послуги (заняття): їх найменування, фахівець, що надає послугу та розклад занять.

Чтайте також:  Чи можуть батьки бути асистентом дитини в інклюзивному класі?

Спікерка звертає увагу, що в ІПР зазначають про й необхідність забезпечення асистента для учня, а також особливості проведення оцінювання/потреба подовження строків навчання та різноманітні додаткові напрями роботи, де важливо ставити такі цілі, які є першочерговими (які стосуються безпеки, життя та здоров’я дитини, поведінкових проявів тощо), прописуємо очікувані результати та рівень досягнутих результатів (після виконання ІПР).

У висновках зазначаються рекомендації для команди психолого-педагогічного супроводу, тут за згодою батьків можна зазначити особливості, пов’язані зі здоров’ям дитини, адже інклюзія спрямована на те, щоб працювати з дитиною та її труднощами, а не з хворобою та діагнозом.

Для того, щоб дізнатись більше про актуальні підходи до індивідуальної програми розвитку згідно з новим Порядком організації інклюзивного навчання в ЗЗСО переходьте за посиланням та дивіться вебінар Людмили Верещак.

Джерело.


Повернутись вверх