facebook

Оцінювання навчальних досягнень: ефективний інструмент для мотивації та натхнення

Оцінювання навчальних досягнень: ефективний інструмент для мотивації та натхнення

Чи завжди ваші учні задоволені своїми оцінками? А їхні батьки? Упевнені, що ситуації бувають різні. Насправді саме невдоволення шкільними оцінками є однією з причин виникнення напруження між учителем, учнями та їхніми батьками. Як вирішувати цю проблему? Як перетворити оцінювання з покарання на мотивацію? Практичними порадами поділилася Наталія Зима під час вебінару «”Як оцінювати не знецінюючи”: поговоримо про формувальне та сумативне оцінювання».

Найчастіше причиною непорозумінь є недостатня обізнаність у ключових моментах: що саме, як і з якою метою оцінюється. Тому варто ознайомлювати школярі та їхніх батьків із критеріями оцінювання, а також із цілями на певний період (наприклад, урок, тиждень, період роботи над навчальною темою тощо). Прозора система оцінювання, аргументація виставлених оцінок та налагоджена комунікація з учасниками освітнього процесу – все це допоможе створити атмосферу довіри.

Оцінювання – стимул для навчання
У новому Держстандарті базової середньої освіти чітко визначені обов’язкові вимоги до результатів навчання учнів з кожної галузі. Цим документом конкретизовано навчальні досягнення школярів і виокремлено важливі складові: результати навчання та поступ у навчанні, робочі навички та поведінка учнів (робота в команді, комунікація, креативність). Варто розуміти: важливою є оцінка кожного компоненту! Адже вона може як надихнути школяра, так і знецінити його роботу. Допомогти відчути успіх та радість від навчання допоможе оцінювання, яке:

Чтайте також:  Давайте припинимо вже у школі займатися імітацією навчання!
  • надає підтримку;
  • спрямовує;
  • допомагає бачити майбутнє;
  • концентрується на сильних сторонах особистості;
  • розширює права та можливості;
  • сприяє різноманітності;
  • допомагає зосередитися на завданнях.

Об’єктивне та справедливе оцінювання допоможе побудувати ефективну індивідуальну траєкторію розвитку та налаштувати кожного на успіх.

Види оцінювання
Оцінювання – це не просто процедура визначення навчальних досягнень школярів, це справжня філософія! Вона має відображати шкільну культура, залучати до навчання учнів та їхніх батьків і сприяти співпраці. Саме тому опановувати навички оцінювання потрібно всім учасникам освітнього процесу (адміністрації, вчителям, учням та їхнім батькам).

Діагностичне оцінювання

Визначення рівня компетентностей школярів на початку навчального періоду чи вивчення нової дисципліни дозволяє вчителю ефективно спланувати подальшу діяльність. Адже академічна свобода дає право педагогу самостійно вибудовувати послідовність і темп викладання матеріалу з урахуванням очікуваних результатів навчання. Цей вид оцінювання є своєрідною відправною точкою до майбутніх успіхів школярів.

Формувальне оцінювання

Формувальне оцінювання є не лише результатом навчання, а й чудовим інструментом для формування дуже важливої навички – вміння аналізувати власну діяльність. Цей вид оцінювання має бути безперервним та:

  • ґрунтуватися на поставлених цілях;
  • забезпечувати зв’язок навчання з майбутнім;
  • проводитися в різних формах;
  • якісно й описово інформувати про поступ у навчанні та результати навчання учня;
Чтайте також:  В Україні не повинно бути "вишів", "завучів" та "Міносвіти". Які ще зміни пропонує довідник МОН

Існує багато інструментів для оцінювання, але аби зробити його цікавим для школярів, варто використовувати різноманітні онлайн-застосунки. Школярам точно сподобається, адже вони так люблять гаджети!

Формування навичок рефлексії, спостереження за своїми діями та діями однокласників ефективно підвищує мотивації школярів до навчання. Самооцінювання, взаємооцінювання та групове оцінювання активізує роботу школярів на уроці й навчає водночас толерантності та відповідальності. А розроблений спільними зусиллями алгоритм та зрозумілі критерії оцінювання допоможуть визначати подальші кроки для покращення результатів навчання.

До речі, в листі МОН від 06.08.2021 №4.5/2303-21 перераховано багато цікавих інструментів формувального оцінювання!

Сумативне (підсумкове) оцінювання

Підсумкове оцінювання дозволяє отримати дані про сформовані ключові компетентності та наскрізні вміння школярів. Але досить часто школярі чекають на підсумкові контрольні зі страхом та навіть відчаєм. Як перетворити оцінку з покарання на мотивацію? У будь-якому випадку дитина має розуміти, що оцінюється не її особисті якості, а розуміння предмета. А щоб оцінювання було чітким і зрозумілим, кожне підсумкове завдання має відповідати наступним критеріям:

  1. Системність і планування.
  2. Чіткий перелік «знаю, вмію, розумію».
  3. Раціональне наповнення.
  4. Варіативність.
  5. Відкриті критерії оцінювання.
  6. Академічна доброчесність.
  7. Адекватність.
  8. Прогностичне оцінювання

Цей вид оцінювання можна сміливо назвати навчанням для майбутнього. У його межах учитель та школярі разом ставлять цілі на наступний навчальний період, обговорюють, що і як вивчатимуть, а також визначають, якої допомоги потребують діти.

Чтайте також:  70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

 

Джерело.


Повернутись вверх