facebook

Альтернативи оцінкам: як заохотити школярів до навчання

Альтернативи оцінкам: як заохотити школярів до навчання

Інформує Всеосвіта.

Системи для додаткової мотивації учнів
Чи варто заохочувати школярів до навчання альтернативними системами, окрім оцінок? Однозначно! Адже такий підхід передбачає кількаетапність, після подолання якої учні не лише невимушено досягають результату, а й отримують певний бажаний «приз». Такий підхід вчить школярів цілепокладанню – важливій навичці у дорослому житті.

Які системи доречно використовувати у якості додаткового заохочення для школярів, щоб урізноманітнити освітній процес? Пропонуємо кілька ідей.

1. Наліпки чи фішки
Учні молодших та середніх класів обожнюють наліпки та яскраві фішки. Отримання подібної винагороди за роботу на уроці може бути відмінним мотиватором.

Ви можете розробити декілька критеріїв заохочування. Наприклад, за старанність, за відмінну поведінку на уроці, за гідний результат, за креативність та інше.

Отримання наліпки може бути заохоченням самим по собі, окрім того, можна запропонувати шкалу заохочень. Наприклад, зібравши 5 наліпок/фішок, можна здобути звільнення від домашнього завдання, отримати автоматичну оцінку за самостійну роботу та інше.

Ця заохочувальна система стане дієвим інструментом як для активізації індивідуальної роботи, так і для групової, якщо попередньо об’єднати учнів в окремі команди, між якими влаштувати змагання.

2. Трекери
Такий інструмент наочно показує системність на шляху до опанування певної навички чи успішність у навчання в цілому.

Чтайте також:  Чому випускники педагогічних вишів не йдуть працювати до школи?

Запропонуйте учням певне заохочення за старанність та відповідну результативність. Наприклад, якщо усі учні упродовж місяця виконуватимуть домашні завдання/ не отримуватимуть зауважень за поведінку під час уроку/ матимуть результати не менше 6 балів та інше, то на них очікуватиме певний заохочувальний сюрприз (цікавий урок-вебквест, творча зустріч з мандрівником, полярником, відомим письменником чи музикантом, безкоштовна професійна фотосесія від вашої знайомої – ідеї залежать виключно від вашої уяви та реальних можливостей).

Трекер можна оформити у вигляді кольорової мотиваційної таблиці, де відмічати результативність щоуроку, або можна підійти більш творчо – створити яскраву тематичну карту, на якій буде чітко видно увесь шлях до успіху та кількість кроків від старту до фінішу.

Важливо, щоб трекер був перед очима учнів, а ви – педагог, який запропонував таку ідею школярам, – дотримали свого слова щодо винагороди.

3. Заохочувальні бали
Коли у класі навчаються понад 25 учнів, доволі важко під час опитування на уроці виставити заслужено високі оцінки тим учням, які відповідали. Адже в такому випадку учні дають відповідь на одне – максимум кілька простих запитань.

З одного боку часто цього недостатньо, щоб поставити високу оцінку, а з іншого – несправедливо не враховувати ці відповіді, адже це може призвести до демотивації учнів. У такому випадку стане у пригоді накопичувальна система балів. Вона може бути не тотожною класичній 12-бальній системі, а пропорційною. Наприклад, за кожні 5 балів, отриманих за усні відповіді, учень отримує 10 балів у журнал та інше.

Чтайте також:  Майже третина педагогів мають низьку мотивацію до роботи: дослідження...

У такий спосіб можна мотивувати не лише кожного окремого учня, а також окремі групи чи цілий клас. Наприклад, поставте підліткам мету: після того, як учні класу наберуть разом «N» балів, замість звичайного уроку ви влаштуєте змагальну вікторину для класу, зіграєте разом в улюблену онлайн-гру, організуєте квест, переглянете фільм, відвідаєте цікаву екскурсію чи інше.

За кожний урок чи завдання давайте учням/групі певну кількість балів. Чим скоріше вони наберуть необхідну кількість, тим швидше отримають вибране ними заохочення.

Підрахунок балів можна вести в Google-документі, на окремому ватмані, прикріпленому на дошці, та інше. Головне, щоб учні за можливості у будь-який момент могли переглянути поточну кількість балів та мету.

Заохочуйте учнів до навчання невимушеними дієвими та творчими підходами!

Джерело.


Повернутись вверх