facebook

10 наймудріших цитат про виховання від українського педагога Василя Сухомлинського

Василь Сухомлинський — відомий український педагог. Він одним з перших створив таку систему освіти, в якій на перше місце ставилася особистість дитини, а після — знання.

Пропонуємо вам дізнатися 10 принципів виховання в цитатах від Сухомлинського. Своє бачення навчання і виховання педагог виклав у своїх книгах. Саме рядки з його робіт стали крилатими виразами.

Які головні принципи виховання бачив Василь Сухомлинський?
1. “Самовиховання — це не щось допоміжне у вихованні, а його фундамент. Ніхто не зможе виховати людину, якщо вона сама себе не виховує”.
2. “Виховуючи свою дитину, ти виховуєш себе, стверджуєш свою людську гідність”.

3. “Тільки той зможе стати справжнім учителем, хто ніколи не забуває, що він і сам був дитиною”.

4. “На кожному кроці перед дитиною, підлітком, юнаком — камінь, який можна обійти, але можна і прибрати з дороги, звільнивши її для інших людей і розчистивши стежку до власної совісті”.

5. “Справжня любов народжується тільки в серці, що пережило турботи про долю іншої людини. Як важливо, щоб у дітей був хтось, про кого треба дбати.”

6. “Мислення починається з подиву”.

7. “Найстрашніше для людини — це перетворитися в сплячого з відкритими очима: дивитися і не бачити, бачити й не думати про те, що бачиш, добро і зло слухати байдуже; проходити спокійно повз кривду й неправду. Остерігайся цього, більше смерті, більше будь-якої найстрашнішої небезпеки “.

Чтайте також:  Чи замінять професійні ліцеї у старшій школі навчання у профтехучилищах

8. “Інженером можна стати за 5 років, вчитися ж на людину треба все життя”.

9. “Не повинно бути людей непомітних, людей — безіменних пилинок. Кожен повинен виблискувати, як виблискують на небі мільярди мільярдів Всесвітів. Бути неповторною особистістю — це залежить більшою мірою від самої особистості. Треба прагнути до того, щоб не бути сірим, непомітним”.

10. “Найважливіше і найважче для людини — завжди, у будь-яких обставинах, залишатися людиною”.

 

 

Джерело.


Повернутись вверх