facebook

Тренди розвитку сучасної середньої освіти. Досвід зарубіжних країн та українські реалії

Тренди розвитку сучасної середньої освіти. Досвід зарубіжних країн та українські реалії

Інформує Всеосвіта.

Перш за все, коли говорять про тренди, мають на увазі ті чи інші методики навчання, які стали особливо популярними: цифрове навчання, проєктне навчання, змішане навчання, гейміфіковане навчання і так далі.

Яким чином ці тренди перейняла наша країна та у якому напрямку ми зараз рухаємось? Розібратись у цих питаннях допоможе освітній експерт Віктор Громовий, що поділиться власними роздумами про те, як глобальні тренди розвитку сучасної середньої освіти відображаються у реаліях нашої країни та розповість, яким чином ми можемо це змінювати.

Тренд №1. Перевинайдення школи

Найперший виклик, який стоїть перед освітянами всього світу – створити школу, яка «не буде школою».

Зрозуміло, що та модель освіти, яку винайшов Як Амос Каменський (ровесник Богдана Хмельницького) більше ніж 350 років тому не відповідає сучасним технологічним та іншим аспектам життя, проте, на жаль, ми досі нею користуємось.

Сьогодні ми маємо будувати нову школу, яка:

  • вчить дітей «як думати», а не «що думати»;
  • надає їм рівні можливості, а не культивує рівність;
  • мотивує до навчання впродовж усього життя, а не прагне навчитись на все життя.
  • заохочує «робити різноманітність», бути «не таким як усі», а не схиляється до одноманітності;
  • сприяє становленню інформаційної культури особистості, а не культивує пасивне некритичне сприйняття інформації;
  • підсилює спроможність ще не існуючих знань, а не змушує вивчати «вчорашні знання»;
  • стимулює розвиток горизонтальних партнерських зв’язків, партнерства, мережі, а не зациклюється на вертикальних ієрархічних зв’язках.

Тренд №2. Перехід до hi-teach (високих технологій вчителювання)

Ми живемо у світі hi-tech, а отже, і сучасна освіта має відповідати цим принципам. Прикладом hi-teach може бути таблиця хімічних елементів Мері Сун Лі, яка поєднала три речі в одному інтерактиві: вивчення англійської мови, хімії та зарубіжної літератури. Вона працює таким чином, що ви натискаєте на якийсь хімічний елемент та перед вами з’являються хайку англійською мовою. Так ви вивчаєте іноземну мову, насолоджуєтесь традиційним японським хайку та мимоволі вчите періодичну систему хімічних елементів.

Тренд №3. Вчитися впродовж усього життя знанням, які ще не існують

Ми маємо дивитись у майбутнє та вчитись наперед, аби завжди йти в ногу з часом. Для цього потрібно розвивати креативність, інтуїцію та вивчати усі інноваційні речі. Наприклад, при створенні сучасних ракет їх вже забезпечують захистом протиракетної оборони, які ще не існують, але можуть з’явитись через 3-5 років. Якщо цього не враховувати, то ракета буде просто неефективною.

Тренд №4. Зміна парадигми і уявлення про рушійні сили розвитку освіти

Є три кити, на яких ґрунтується сучасна освіта:

  • свобода;
  • індивідуальність;
  • різноманітність.

Головною ознакою хорошої освіти є те, що дитина:

  • багато знає;
  • стає іншою;
  • стає собою.

Тренд №5. Роздержавлення школи

Реформувати освіту в ХХI-ому столітті можна лише «знизу». Нав’язування зверху і тотальний контроль за процесом «реалізації» – не той шлях, яким у нашу систему освіти може зайти НУШ чи будь-що інше.

Тренд №6. Глобальна освіта з індивідуальним дотиком.

Світ глобалізується. Ми намагаємось стати частиною європейської спільноти, а для цього потрібно «спіймати хвилю», що пов’язана з індивідуалізацією (персоналізацією) навчання, яка приходить на зміну стандартизації. На рівні кожного закладу освіти необхідно дати можливість кожному учню вибирати індивідуальне освітнє меню та рухатись за власним темпом.

Сучасна освіта – це не шліфування стандартних бруківок, а ювелірна огранка алмазу. Лише тоді учень як діамант зможе засяяти всіма гранями своїх талантів та стати найкращою версією самого себе.

Тренд №7. Головне призначення школи – підсилювати в дитини смак до життя

Ми маємо шукати варіанти, як разом з батьками ми можемо надавати дітям можливості для зростання та підвищувати їх життєрадісність.

Тренд №8. Новий освітній дизайн

Дуже важливо також змінювати зовнішній вигляд шкіл, їх дизайн, адже він також може надихати дітей. Наприклад, ми можемо створювати якісь креативні куточки (MakerSpace), де учні могли б творити, використовувати динамічні форми навчання з сучасними рухливими стільцями, а не змушувати дітей весь день сидіти, склавши руки, і так далі.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Віктор Громовий зазначає, що тренд №1 в Україні – каргокульт в освіті: використання таких понять, як «моніторинг», «супервізія», «рейтинг», «тестування», «портфоліо», «фандрайзінг», «флешмоб», «коучінг», які були взяті на озброєння, проте спотворені. У звичній для Україні «формулі успіху» довіра до вчителя була замінена на створення агресивного середовища навколо школи та свободу на посилання різних форм пресингування.

Як зазначає китайський мільярдер Джек Ма, «Україна не може дозволити собі копіювати успіх інших країн, так само як і не може собі цього дозволити будь-яка інша країна в сучасному світі. Ми потрапили у нову еру, яка є новою для будь-якої країни».

Джерело.


Повернутись вверх