facebook

Законопроєкт № 3515 порушує гарантії на оплату праці вчителів, – Профспілка

Законопроєкт № 3515 порушує гарантії на оплату праці вчителів, – Профспілка

Інформує Всеосвіта.

Проєкт закону був ухвалений 2 червня 2021 року у першому читанні.

Законопроєкт № 3515 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення» значно звужує права працівників, зокрема педагогічних та науково-педагогічних. З такою заявою ЦК Профспілки працівників освіти і науки України звернувся до Комітету з питань освіти, науки та інновацій ВР.

Так, законопроєкт № 3515 від 20.05.2020 був ухвалений 2 червня 2021 року у першому читанні. У ньому, зокрема, пропонується:

замінити чинну редакцію статті 61 Закону України «Про освіту» щодо встановлення розміру посадового окладу педпрацівника найнижчої кваліфікаційної категорії на рівні трьох мінімальних заробітних плат на редакцію щодо відповідності такого посадового окладу чотирьом розмірам мінімального розміру посадового окладу;

внести такі зміни до пункту 6 Прикінцевих і перехідних положень цього закону щодо забезпечення до 2023 року поетапної реалізації положень частини другої зміненої статті 61.

Профспілка висловлює категоричний протест проти внесення цих змін до статті 61 Закону України «Про освіту» – вони звужують права педагогічних і науково-педагогічних працівників на рівень оплати праці, що заборонено статтею 22 Конституції України.

Чтайте також:  Чи збільшиться посадовий оклад педагогів у 2024 році?

Норма статті 61 закону «Про освіту» про встановлення розміру посадового окладу педпрацівника найнижчої кваліфікаційної категорії у розмірі 3 мінімальних заробітних плат стала компромісом замість державної гарантії про встановлення середнього розміру посадових окладів педпрацівників на рівні середньої, а науково-педагогічних – не нижче подвійної заробітної плати працівників промисловості, передбаченої статтею 57 попередньої редакції закону «Про освіту», проти скасування якої засвідчили своїми особистими підписами понад 640 тисяч освітян у 2017 році, – йдеться у заяві Профспілки.

Вона наполягає на збереженні норми частини 2 статті 61 стосовно встановлення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії у розмірі 3 мінімальних заробітних плат.

Запровадження антиконституційних норм у проєкті закону № 3515 призведе до стрімкого зубожіння населення країни, зниження рівня соціального захисту усіх верств населення внаслідок дискримінації працівників у сфері оплати праці та її зрівнялівки, – наголосили у Профспілці.

Джерело.


Повернутись вверх