facebook

7 вправ, які допоможуть згуртувати клас

У скарбничку кожного класного керівника!

Дружній колектив – мрія кожного. А для школярів це не просто мрія, а життєва необхідність: у дитячо-підлітковому віці особистість тільки-но формується, тому потреба у спілкуванні і взаєморозумінні з однолітками відчувається ними більш гостро.

Шукаєте ідеї, як згуртувати учнів класу, навчити їх співпрацювати та бачити один в одному найкраще? Пропонуємо кілька дієвих вправ, які стануть у пригоді кожному класному керівникові.

Вправа 1 «Чим ми схожі, а що нас різнить»

Принцип виконання: Об`єднайте клас у дві команди з однаковою кількістю учнів. Кожна команда має утворити коло: перша команда стає всередину колом, а друга – утворє зовнішнє коло.

Учасники обох команд стають так, щоб опинитися обличчя до обличчя з представником іншої команди. Спочатку учасники внутрішнього кола говорять своєму напарнику: «Ми з тобою схожі тим, що…». Після цього учасники зовнішнього кола відповідають «Ми з тобою відрізняємося тим, що…».  Після цього всі учні  внутрішнього або зовнішнього кола разом роблять крок у певний бік. Після цього діалог кожного школяра повторюється, але вже з іншим учнем.

Вправа продовжується доки учні, обійшовши усіх колом, не опиняться перед тими однокласниками, з якими починали виконувати вправу.

Рефлексія: Ця вправа вчить школярів розуміти, хоча вони всі різні, але їх усіх щось єднає з кожним однокласником.

Вправа 2 «У чому ти найкращий»

Принцип виконання: Попередньо кожен учень має написати на аркуші своє ім’я, після чого вчитель збирає усі папірці, складає їх у коробку та ретельно перемішує.

Чтайте також:  Про похвальні листи у НУШ

Школярі по черзі витягають папірці навмання та зачитують ім’я однокласника. Трошки подумавши, учні мають пригадати і назвати, які добрі риси характеру притаманні цій дитині, що в неї виходить найкраще за усіх або у чому можна в неї повчитися іншим.

Рефлексія: Ця вправа вчить бачити в оточуючих хороше та фокусуватися на кращих рисах характеру однокласників. Якщо певні учні не товаришують один з одним в звичайних умовах, вони можуть і не помічати цього. Виконання ж вправи спонукає замислитись і, можливо, по-іншому поглянути на однокласників.

Вправа 3 «Свій серед своїх»

Принцип виконання: Запропонуйте учням об’єднатися у команди за певними ознаками чи уподобаннями. Цю вправу можна виконувати у декількох форматах.

Руханка на дворі чи у спортзалі: Учитель малює на підлозі лінію і пропонує учням швидко зайняти місце праворуч чи ліворуч від неї в залежності від власних уподобань. Після цього називає певну об`єднувальну ознаку:  «Хай праворуч стануть ті, хто любить комп’ютерні ігри, а ліворуч прихильники наздоганялок», «Хай ліворуч стануть ті, хто любить фруктове морозиво, а праворуч – біле і шоколадне» тощо. Учні мають швидко перебігти на певний бік від лінії і не зіштовхнутися один з одним, в іншому випадку мають ризик вибути з гри.

Руханка у класі: Діти сидять на своїх місцях за партами. Після того, як вчитель називає певну об`єднувальну ознаку, школярі, які її мають, повинні помінятися місцями, інші не рухаються. Наприклад, «Хай поміняються місцями ті, хто має удома кота» тощо.

Чтайте також:  Про похвальні листи у НУШ

Презентація групи: Запропонуйте учням об’єднатися у команди разом зі своїми тезками, або, якщо їх немає, утворити команду «Розмаїття» та створити коротку презентацію, про те, які вони – Сашки, Петрики чи Світлани.

Рефлексія: Вправа дозволяє відчути дітям, що вони завжди можуть бути певною частиною спільноти за уподобаннями чи об’єднувальними ознаками.

Вправа 4 «Реклама»

Принцип виконання: Поєднайте учнів у пари та влаштуйте своєрідне змагання команд.  Протягом 5-7 хвилин кожен у парі має дізнатися про хобі напарника, його захоплення, особисті успіхи та інші цікавинки.

Після цього учні мають прорекламувати перед класом своїх напарників по команді, розповівши про їхні найкращі риси характеру, особливі вміння та навички, а також цінність учня як частини команди класу.

Час на рекламу 2-3 хвилини. Перемагає та команда, учасники якої були більш переконливими для аудиторії.

Рефлексія: Ця вправа допомагає школярам більше дізнатися про захоплення один одного та напрацювати навичку фокусування на кращих рисах однолітків, а також сприяє розумінню, що клас – команда, а кожен учень – її частина.

Вправа 5 «Наш клас»

Принцип виконання: Об`єднайте клас у команди по 5-6 учнів, роздайте аркуші ватману і кольорові фломастери. Запропонуйте школярам усередині команди дібрати разом метафоричну асоціацію, як вони уявляють клас та створити відповідний малюнок (наприклад, сонячна система, зоряне небо, пташиний базар тощо).

Чтайте також:  Про похвальні листи у НУШ

Після цього кожна команда презентує свій малюнок і обґрунтовує, чому вибрано саме таку метафору.

Рефлексія: Ця вправа спонукає замислитись, що клас – у першу чергу колектив, що має свої особливості, завдяки кожному учню, який є частиною цієї спільноти.

Вправа 6 «Пазли»

Принцип виконання: Об`єднайте учнів у команди по 4-5 осіб та запропонуйте разом зібрати пазл швидше за команд-суперників.

Рефлексія: Виконання цієї сприяє напрацюванню навички командної взаємодії задля досягнення спільної мети. Після виконання вправи обговоріть з учнями, чи складно їм було працювати разом, чи можна було б пришвидшити досягнення мети і як саме, а також поміркуйте разом про те,  як можна швидше досягнути успіху – одному чи у команді.

Вправа 7 «Я дарую тобі…»

Принцип виконання: Запропонуйте школярам сісти колом та зробити один одному подарунок у вигляді позитивних емоцій. Наприклад, ось так: торкнутися рукою плеча сусіда і сказати «Я дарую тобі посмішку/добрий настрій/впевненість у своїх силах/відчуття своєї унікальності» тощо.

Рефлексія: Поясніть учням, що слова мають виняткову силу, як погані, так і добрі. Добрими словами ми можемо підбадьорити один одного, покращити настрій, а поганими – навіть скалічити (ймовірно, ви бачили документальний фільм «Вода» або окремі змістовні уривки з нього?).

Ця вправа стане позитивним завершенням уроку-виховної години, впродовж якого учні виконували вправи для згуртування колективу.

Джерело.


Повернутись вверх