facebook

Як навчити школярів бути вдячними і цінувати те, що вони мають

Ідеї дієвих вправ і порад на кожен день!

Кожна людина мріє бути щасливою. І базова виховна мета батьків і педагогів полягає у тому, щоб навчити дитину відчувати себе такою навіть без прив’язки до зовнішніх обставин. А як цього домогтися? Передусім необхідно виховати в дитині не лише прагнення до більшого, а й уміння завжди цінувати те, що вона має і щиру вдячність за це.

Однак варто пам’ятати, що діти у силу психологічного розвитку схильні сприймати все як належне. Уміння ж відчувати вдячність є свідченням успішного процесу дорослішання особистості і настання її зрілості, але воно не завжди залежить від біологічного віку. Навіть не всі дорослі володіють цим умінням. Однак цьому можна навчитися і навчити своїх учнів!

Пропонуємо декілька дієвих порад, які допоможуть виховати у кожній дитині вміння цінувати і радіти тому, що в неї є, й щиро висловлювати подяку.

Створіть з учнями «Щоденник вдячності» 

Під час виховної години запропонуйте дітям створити та оформити на власний смак свій особистий яскравий щоденник, куди вони зможуть записувати радісні моменти, які відбулися в їхньому житті. Зазначте, що важливі не лише значимі події, але й повсякденні дрібниці, з яких врешті-решт і складається життя кожної людини.

Зверніть увагу школярів, що радісні моменти для кожного з них це результат чиїхось дій і прагнень – без зусиль цих людей не було б і відповідних щасливих моментів!

Практикуйте вправу «Три найкращі події дня»

Запропонуйте учням узяти за правило щоденно виконувати дуже просту, однак дієву вправу: лягаючи спати, визначити для себе 3 найкращі події, які сталися з кожним із них впродовж дня або добрі вчинки, які були скоєні ними.

Практикування цієї вправи виробить навичку цінувати радісні моменти і помічати явища, які викликають почуття вдячності.

Станьте прикладом вдячної людини

Діти схильні наслідувати те, що вони бачать, тому станьте прикладом для своїх учнів – частіше самі говоріть школярам слова вдячності.

Полив учень квітку в класі, помив дошки від крейди, виконав ваше доручення – обов’язково щиро подякуйте за допомогу! Слова вдячності, сказані просто і щиро, стануть емоційною винагородою, і дитині буде приємно й у подальшому проявляти ініціативу допомоги.

Під час класної години ініціюйте в класі обговорення, за що кожен може бути вдячний долі. Поясніть дітям, що кожному завжди хочеться більшого, однак варто пам’ятати, що він має у житті, кому цьому завдячує і яким би могла скластися його доля, якби в нього не було того, що насправді зараз він має.

Обов’язково час від часу говоріть своїм учням, за що ви вдячні саме їм (наприклад, вони гідно представили клас у шкільному змаганні, покращили успішність, перестали запізнюватись на уроки та інше). Адже щирі слова вдячності обов`язково надихнуть учнів на нові звершення та  у невимушеній формі навчать, що вдячність – почуття, гідне наслідування.

Практикуйте вправу «Яку користь можна отримати з цієї неприємної ситуації»

Поясніть учням, що далеко не завжди все відбувається саме так, як хочеться або як планувалося. Однак не варто засмучуватися. Будь-які події в житті кожного з нас відбуваються не просто так. Тому завдання будь-якої людини навчитися знаходити навіть у найгіршому щось позитивне і бути вдячними за цей урок життя.

Навчить учнів розглядати будь-яку ситуацію з різних боків (конфлікт, покарання поганою оцінкою, батьківську заборону та інше) і ставити, перш за все, питання собі: «Що є хорошого для мене в обставинах, які склалися?», «Чого я можу навчитися завдяки цій ситуації?» та інше.

Знаходити найкраще у найгіршому і приймати все з вдячністю – хороша навичка, яка стане у пригоді кожному!

Напишіть з дітьми лист вдячності для близької людини

Поясніть дітям, що щира вдячність – винагорода за витрачені зусилля для кожного. На жаль, не всі придають цьому належної уваги і часто не  вміють відповідно проявляти вдячність, тому часто між людьми виникають різні непорозуміння. Щоб уникнути подібних ситуацій, важливо навчитися правильно висловлювати свої почуття.

Під час класної години обговоріть зі школярами, за що вони відчувають велику вдячність. Запропонуйте кожному написати листа з висловленням вдячності певній близькій людині (наприклад, батькам, другу, бабусі, вчителю). Зверніть увагу дітей на те, що вдячність може бути не лише за певні матеріальні речі, а й за увагу, підтримку, витрачений час, зусилля, допомогу тощо. За бажанням можна обговорити зміст листів і обов’язково віддати адресатам.

Разом допомагайте іншим

Заведіть у класу правило, що раз на місяць певного числа ви разом робите щось корисне для інших: прибираєте на шкільному подвір’ї, допомагаєте молодшим школярам, збираєте речі для благодійних організацій, займаєтесь волонтерством та інше. Це допоможе зрозуміти школярам важливість не тільки отримувати, а й віддавати. А це, передусім, важливий компонент подяки.

Окрім того, допомагаючи іншим, школярі навчаться проявляти співчуття і турботу. Також піклування про інших допоможе виховати в дітях уміння цінувати те хороше, що у них є – те, що вони, можливо, сприймають як належне.

Джерело.


Повернутись вверх