facebook

10 порад, як привернути і втримати увагу школярів під час уроку

Практичні поради, які допоможуть проводити уроки «на одному подиху» і втримувати увагу учнів протягом усього уроку.

1. Зацікавте

Перш ніж почати вивчення нового матеріалу, розкажіть дітям про несподіваний факт, що стосується теми уроку.

Несподівані відомості про предмет вивчення привертають увагу, викликають захоплення, а отже, і налаштовують на сприйняття навчального матеріалу.

Наприклад, вивчаючи відмінювання слів, зазначте, що українська мова має кличний відмінок, тоді як у сучасній російській мові його немає.

При цьому (ще один цікавий факт) кличний відмінок був у церковнослов’янській мові, деякі слова якої можна почути у російській. Наприклад, звернення «отче», «старче», «дево» – церковнослов’янські слова кличного відмінку, які зрідка вживаються й у сучасній російській. І нерідко вживаються з жахливою помилкою: коли кажуть «отче Иона поехал в Лавру» (насправді кличний відмінок не можна вживати в якості називного).

2. Візуалізуйте

Під час пояснення робіть на дошці схематичні малюнки – створюйте інтелект-карти, скрайбінги, хмари слів, різноманітні схеми.

Використовуйте різнокольорову крейду!

Демонструйте учням навчальні анімації, гіфки, буктрейлери тощо.

Наприклад, розповідаючи про будову скелета людини, покажіть це відео, в якому детально і наочно показано, як він влаштований.

3. Мотивуйте практичною цінністю

Поясніть практичне значення і цінність тих знань, які учні опанують під час уроку.

Розкажіть спершу, які переваги учні матимуть над тими, хто не володіє цими знаннями і навичками.

4. Розповідайте історії

Якщо відчуваєте, що діти втомилися і не сприймають навчальний матеріал, спробуйте переключити їхню увагу – розкажіть історію. Але ні, не на абстракту тему. Існує цікава ефективна методика розповідання історії з метою навчання – сторітелінг.

Наприклад, вивчаючи творчість певного письменника чи науковця, розкажіть цікаву історію з його життя – чим людина захоплювалася й що любила. Наприклад, так:

5. Ставте запитання

Під час розповіді активно задіюйте учнів за допомогою запитань до класу. Такий формат роботи буде сприяти підвищенню концентрованості і уважності школярів під час уроку.

6. Встановлюйте час на виконання кожного виду роботи

Учні будуть більш уважними і менше відволікатимуться, якщо перед кожним типом роботи зазначати час на її виконання і чітко дотримуватись узгоджених умов. Також школярі молодших і середніх класів із захопленням сприймають завдання, які потрібно виконати на швидкість, дух змагання підвищує їхню мотивацію.

7. Готуйте творчі завдання

Пропонуйте учням виконати такі завдання, в яких вони можуть усвідомити цінність знань і застосувати їх у певних умовах.

Наприклад, після вивчення типів карт на уроці географії, запропонуйте школярам створити власну карту уявного острова.

Його назву, форму, мешканців можна вигадати, а ось легенду з умовними знаками, масштаб і географічну сітку треба створити за правилами картографії. Потім за такою картою можна запропонувати визначити відстані між об’єктами та їхні географічні координати.

8. Змінюйте інтонацію

Змінюйте тональність і швидкість мовлення. Робіть акценти. Це допоможе вам підкреслити важливість матеріалу і позбутися монотонності, яка не сприймається школярами.

9. Проводьте руханки під час уроку

Якщо ви помітили, що учні втомилися і починають втрачати інтерес до уроку, саме час провести активність. Цей вид діяльності не тільки зніме втому і поліпшить сприйняття навчального матеріалу, а й дозволить трошки повеселитися.

Ви можете ознайомитися з ідеями цікавих руханок у бібліотеці «Всеосвіти», натиснувши на посилання.

10. Додайте гумору

Учні цінують викладачів, які вміють влучно пожартувати в контексті теми уроку. Доречні жарти дозволяють зняти напругу і встановити доброзичливу атмосферу на уроці.

Джерело.


Повернутись вверх