facebook

Методика Нумікон: ідеї завдань для вивчення математики. Рекомендую вчителям та вихователям

Методика Нумікон: ідеї завдань для вивчення математики

Цікавий інструмент для навчання учнів з особливими освітніми потребами, дошкільнят та учнів НУШ

Інформує Всеосвіта.

Числа – доволі абстрактна категорія. Тому вивчення та розуміння практичного сенсу основ математики може викликати складнощі. Тим паче в учнів з особливими освітніми потребами.

Щоб допомогти дітям засвоїти основи математики в ігровому форматі, була розроблена спеціальна методика для інклюзивного навчання – Нумікон. З її допомогою в навчальному процесі можна задіяти декілька каналів сприйняття одночасно – зір, дотик, слух, а також вимову та рух.

Що це?

Нумікон – мультисенсорний метод опанування елементарної математики за допомогою спеціальних різнокольорових шаблонів з отворами, що відповідають числам від 1 до 10.

При навчанні за цією технологією зміст чисел стає доступним на рівні як зорового, так і тактильного сприйняття.

Ця методика була розроблена фахівцями Оксфордського університету в 1996-1998 роках. В основі методики – прагнення задіяти найсильніші сторони дітей наймолодшого віку та учнів з особливими освітніми потребами: навчання через практичний досвід, здатність спостерігати, розпізнавати та відтворювати за зразком чи шаблоном.

За допомогою методики Нумікон діти розвивають дрібну моторику, уяву, пам’ять, осягають взаємозв’язок між числом та кількістю, а також опановують принципи елементарних математичних дій (додавання, віднімання, ділення та множення). Тому цей інструмент можна використовувати як для роботи з дошкільнятами, учнями НУШ, так і школярами інклюзивних класів.

Можливості Нумікон та ключовий принцип роботи з шаблонами
Кожен шаблон являє собою пластину з певною кількістю отворів, що лінійно впорядковані. Це полегшує сприйняття змісту кожного елементу.

Наприклад:
осягнути, що кожне наступне число відрізняється від попереднього на одиницю;

візуально розпізнавати різницю між парними та непарними числами;

відрізняти числа між собою за величиною відповідних їм шаблонів;

визначати число за візуальною формою шаблона;

розпізнавати форми і компонувати геометричні фігури тощо.

Щоб працювати з Нумікон, можна як придбати готові комплекти, так і безкоштовно завантажити шаблони та роздрукувати їх на цупкому папері.

Щоб використання методики дало найвищі результати, необхідно слідкувати за поетапністю її впровадження. Важливо правильно познайомити дитину з шаблонами та зацікавити її самими фігурками.

Увага! Не варто одразу переходити до проведення математичних маніпуляцій з шаблонами. Дозвольте дитині уважно роздивитися їх та самостійно погратися – щось збудувати, понанизувати на олівці чи пальці, занурити у пісок чи воду.

У процесі гри дитина з вашою допомогою зможе дослідити та проаналізувати, що складові Нумікон відрізняються за кольором, розміром, формою та кількістю отворів. Після цього можна переходити до наступних етапів пізнання.

Ідеї завдань з використанням шаблонів Нумікон
Для того, щоб сформувати розуміння взаємозв’язку між графічним зображенням числа та його кількісною характеристикою, пропонуємо такі типи завдань.

Гра з пластиліном чи солоним тістом. Запропонуйте дитині залишити відбитки фігур різними кількостями отворів. У такий спосіб можна на дотик познайомитись з числовим значенням кожної фігури та поєднати її з цифрою.

Напрацювання навички написання цифр та усвідомлення їхнього сенсу. Запропонуйте порахувати кількість отворів у фігурі, співставити їх із відповідною цифрою і потренуватись у її каліграфічному написанні.

Більше завдань такого типу можна безкоштовно завантажити у бібліотеці «Всеосвіти», натиснувши на посилання.

Порівняння кількості різних предметів. Запропонуйте учням в залежності від кількості отворів на схемі дібрати відповідну цифру та кількість будь-яких предметів (перлин, кульок, елементів Lego, скріпок тощо).

 

Встановлення послідовності елементів Нумікон. Запропонуйте учням розмістити фігурки у порядку збільшення та зменшення кількості отворів у них

Порівняння значень Нумікон за вагою. За допомогою вішалки та пластикових горняток створіть саморобні ваги та запропонуйте дітям порівняти вагу різних форм (наприклад, фігурка з трьома отворами буде легшою за фігурку з десятьма). Запропонуйте поексперементувати з вирівнюванням «чаш» саморобних ваг.

Комбінування елементів у межах та за межами 10. Порівнюючи фігури Нумікон, запропонуйте учням дібрати аналогії, шляхом комбінування окремих шаблонів із різною кількістю отворів.

Складання фігурок за схемою чи вигадуючи свої проєкти. Запропонуйте дітям скласти з пластин Нумікон фігурку за аналогією чи вигадати свою та порахувати сумарну кількість отворів у її межах.

Більше завдань такого типу можна безкоштовно завантажити у бібліотеці «Всеосвіти», натиснувши на посилання.

При складанні фігур, починаючи з елементарних форм, поступово підвищуйте складність.

Визначення часу. Запропонуйте учням дібрати кількість елементів Нумікон відповідно до часу на годиннику.

Розв’язування прикладів. Коли діти опанували зв’язок чисел та їхніх кількісних відповідників, час переходити до найскладніших етапів роботи з методикою – проведення елементарних математичних операцій.

Починаючи з найпростішого, потихеньку ускладнюйте завдання відповідно до швидкості опанування навчального матеріалу учнями.

Джерело.


Повернутись вверх