facebook

Діти вимагають уваги: що може бути першопричиною самогубств підлітків

Низка трагічних ситуацій з підлітками останні кілька місяців – привід для серйозних роздумів над проблемами дітей.

Інформує Всеосвіта.

25 лютого на Полтавщині ушпиталити двох 14-літніх дівчат, які порізали собі зап’ястя біля школи.  Про це повідомляє поліція Полтавської області.

Наразі відомо, що дівчат у стресовому стані виявили біля закладу освіти з порізами на зап’ястях. Школяркам надали оперативну медичну допомогу, нині загроза для життя минула, а поліція вивчає причини та умови, що спонукали учениць 8-го класу заподіяти шкоду власному здоров’ю.

Нагадаємо,  25 лютого, у ліцеї № 208 у Дніпровському районі столиці, учень вистрибнув з вікна. За словами очевидців, хлопчик 11-13 років стояв біля вікна і знімав відео на мобільний телефон, а згодом вистрибнув.

У поліції звертають увагу, що низка трагічних ситуацій з підлітками за останні кілька місяців – привід для серйозних роздумів над проблемами батьків і дітей, дітей та педагогів, а також взаємостосунків в учнівському колективі.

Важливо розуміти, що поведінка підлітків, пов’язана із самоушкодженням (у тому числі несуїцидальним – self-harm), частіше зустрічається серед молоді у стані стресу. Така поведінка спрямована на певний соціальний ефект і найчастіше є прагненням до зміни стосунків, протестом проти конкретного стану речей або ситуації, прагненням звернути на себе увагу, отримати допомогу в розв’язанні конфлікту або навіть самопокаранням за невдачі.

Чтайте також:  "Спочатку дітей вчать за планшетами, а потім дивуються, що вони не можуть переказати кілька абзаців": психолог пояснив шкоду ґаджетів...

Поліція звернулась до батьків та вчителів з проханням серйозніше ставитися до почуттів, настроїв та прагнень дітей. Необхідно толерантно сприймати сучасні тенденції у молодіжному спілкуванні, поважати право дітей на власну думку та вільний вибір, підтримувати з дітьми постійний зв’язок, виявляти цікавість до їхнього життя (зокрема, до інтересів та кола спілкування).
Пам’ятайте! Найбільше стосунки дорослих і дітей псують байдужість, грубість, недовіра, брак часу і небажання спілкуватися, – йдеться у зверненні  національної поліції.
Також на цю проблему звернуло увагу Телебачення Торонто у випуску від 25 лютого 2021:
Звісно, в інтернеті багато небезпечної та шкідливої інформації. Але діти завдають собі шкоди чи вчиняють спроби накласти на себе руки, коли в їхньому житті уже є проблеми. Не TikTok, не відосики з інтернету, не розповіді однолітків є першопричиною цих жахливих подій. Все це лише наслідки психологічних проблем, які діти вже мають. Це звучить жорстоко, але діти вчиняли з собою жахливі речі й до появи інтернету. Однак в ті часи у батьків була інша «лякалка» – жахливий вплив вулиці, але вулицю не можна заборонити, як і спілкування дітей з однолітками.
З дітьми потрібно пропрацьовувати теми критичного мислення та цифрової грамотності. Розмовляти, слухати та знову розмовляти й не сподіватись, що заборона чогось вирішить всі проблеми дитини.

Чтайте також:  У Європі відраховуватимуть дітей українських біженців зі шкіл і дитсадків - знайшлися підстави

В Україні працює гаряча лінія для дітей ГО «Ла Страда»: 0 800 500 335, куди можна звертатись за допомогою

Також ця лінія працює і для дорослих, які хочуть отримати консультацію стосовно порушень прав дітей. Можна поспілкуватись з психологами, юристами або соціальними працівниками.
СТРАТЕГІЇ ПРОФІЛАКТИКИ ТА ВЧАСНОГО РЕАГУВАННЯ НА ПРОЯВИ СУЇЦИДАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ НЕПОВНОЛІТНІХ

Авторки курсу Мельничук Вікторія, соціальний педагог, завідувач сектору соціально-педагогічної роботи відділу психологічного супроводу та соціально-педагогічної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», керівник ГО «Простір» та Черниш Олена, психолог, керівник ГО «Центр сучасної психології «Міррада», під час навчання допоможуть  розкрити основні поняття суїцидальної поведінки, запропонувати систему роботи працівників закладів освіти з питань профілактики суїцидальної поведінки та сформувати професійну компетентність в питаннях вчасного реагування (на ранніх етапах) на ознаки суїцидальної поведінки учнів.

Після закінчення навчання видається Свідоцтво про проходження курсу із зазначенням академічних годин.

Курс: https://vseosvita.ua/course/stratehii-profilaktyky-ta-vchasnoho-reahuvannia-na-proiavy-suitsydalnoi-povedinky-nepovnolitnikh-17.html

СУЇЦИДАЛЬНА ПОВЕДІНКА У ПІДЛІТКІВ: ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ТА АЛГОРИТМИ ПОДОЛАННЯ

Вебінар відбудеться 11 березня 2021 року о 18:00, долучайтесь.

Спікерка Олена Литвиненко, кандидатка психологічних наук, когнітивно-поведінкова психотерапевтка, розкриє проблему підліткових суїцидів, допоможе визначити причини виникнення суїцидальної поведінки та способи її профілактики, а також сформулювати алгоритм надання екстреної психологічної допомоги особам, які вирішили вчинити самогубство.

Чтайте також:  Українська вчителька запропонувала скасувати похвальні листи в початковій школі: нагороди треба давати всім

ПІДЛІТКОВА ДЕПРЕСІЯ. ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ТА АЛГОРИТМ ПОДОЛАННЯ
Спікерка Олена Литвиненко ознайомить користувачів з поняттям та біологічним механізмом виникнення депресії, допоможе визначити діагностичні критерії, за якими можна констатувати наявність у підлітка цього захворювання, а також представить практичні способи подолання депресії.

КАБІНЕТ ПСИХОЛОГА

Крім того, на «Всеосвіті» працює «Кабінет психолога», в якому освітяни можуть поставити запитання й отримати відповідь від психологині Олени Черниш. Доступ до запитань має лише Черниш.

Найактуальніші запитання від користувачів систематично розглядаються під час онлайн-сесії щоп’ятниці на порталі «Всеосвіта».

Джерело.


Повернутись вверх