facebook

Інвестиції у майбутнє: як обрати сучасну школу

Інвестиції у майбутнє: як обрати сучасну школу
І що важливо мати на увазі

Протягом кількох місяців триватиме кампанія із запису дітей у школи. Попри те, що загальноосвітні заклади набирають дітей за пропискою, вибір у батьків все-таки є, адже існують і спеціалізовані школи, і приватні заклади. Крім того, все залежить, як від фінансових можливостей батьків, так і від формату, змісту освітньої програми та підходів обраної школи. До того ж карантин дозволив спробувати дистанційне навчання, адже школи вже адаптувалися до викликів часу. На що варто звертати увагу під час вибору школи і як не помилитися, розповіла Mind контент-менеджерка в школі КМДШ Аліна Долінко.

Вислови «сучасна освіта», «інноваційний підхід до навчання», «новітня школа» усталилися в нашому словниковому бекграунді. В уяві батьків школярів одразу виникають нанотехнології, найсучасніше обладнання, а в декого й космічний корабель Ілона Маска в холі школи.

Звісно, якісне матеріальне забезпечення – важлива складова сучасної освіти. Але якщо зануритися глибше, то кращі школи світу вкладають у поняття «сучасна» ще й формаційний (від слова «формувати») компонент. Формувати кого? У нашому випадку – свідому та цікаву особистість.

М’які навички/soft skills
Якщо взяти елементарний приклад, то роботодавець завжди надасть перевагу тому кандидату, який вміє організувати команду, співпрацювати, позитивно мислить, тобто бачить можливості в труднощах, а не зупиняється перед першими перешкодами; який чесний у своїй професійній діяльності, постійно навчається та зростає.

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Наприклад, під час пошуку нових членів команди до нашої школи ми впевнені, що лише особистості можуть виховати особистостей. Тому космічні знання – це супер, але ще треба розвивати в собі багатогранність, цілеспрямованість, вміння ухвалювати самостійні рішення. І чим раніше почати це робити, тим краще і для особистості окремо, і для суспільства загалом.

Що таке сучасний підхід?
Несучасний підхід до навчання – коли на математиці навчають лише математиці. Звучить вимогливо й одразу виникає запитання: як має бути?
Уявімо заняття з математики, на якому:

  • отримуєш знання;
  • вчишся розуміти в яких сферах життя згодиться ця тема;
  • дізнаєшся, як вона дотична з географією, фізикою, хімією;
  • і останнє, уявімо, що заняття містить ще й формаційний, тобто розвитковий компонент, і вчитель взяв за мету на цьому занятті стимулювати учнів до ухвалення самостійних рішень.

Далі завдання із зірочкою: продовжуємо математичний челендж вже на занятті з хімії, де згадуємо пройдену на математиці тему та починаємо її досліджувати глибше вже з хімічної точки зору.

Просто й складно одночасно, але точно про сучасний підхід і про розуміння, а не сухі знання. Адже можна багато знати, але не розуміти як воно працює, який має взаємозв’язок з іншими процесами і взагалі – як це можна використати в житті. Тому під час вибору школи бажано опиратися на цей орієнтир сучасності, а наявність 3D-принтера чи інтерактивної дошки – це вже як даність, а не вирішальний критерій.

Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

Школа&майбутнє
Часто через ЗМІ дізнаємося цікаві факти на кшталт: учень 9 класу винайшов пристрій, за допомогою якого можна лікувати рак; український школяр винайшов екологічний спосіб перероблення гуми; старшокласник створив чатбот, що допомагатиме учням у підготовці до ЗНО. Це свідчить лише про одне – що українські школярі талановиті, мають невичерпний потенціал та у свої 13–16 років можуть набагато більше, ніж просто роз’вязувати задачки до ЗНО та готуватися до контрольних. І цей потенціал треба розвивати.

З огляду на досвід роботи наших профорієнтаційних факультетів: IT, медіаграмотність, стартап – бізнес-ідеї, що пропонують старшокласники на захистах проєктів, у більшості стосуються збереження природи, захисту довкілля, вирішення соціальних питань. Це ще один доказ того, що сучасні школярі ще й свідомі особистості. Тому варто пам’ятати, що підбираючи школу для своїх дітей, ми підбираємо для них можливості. Навіть, певною мірою, обираючи школу, ми обираємо майбутнє для своїх дітей, а не інтерактивну дошку чи 3D-принтер.

Джерело.


Повернутись вверх